Predstava: Mujo, Sujo i Fata u društvu spektakla @ NPRS | Mixer portal
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predstava: Mujo, Sujo i Fata u društvu spektakla @ NPRS

27.10.2015 @ 20:00 - 22:00

$10
У Народном позоришту Републике Српске у уторак 27. октобра гостује представа “МУЈО, СУЉО И ФАТА У ДРУШТВУ СПЕКТАКЛА” аутора и редитеља Хариса Пашовића, настала у копродукцији “EAST WEST CENTAR SARAJEVO” и “БОСАНСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЗЕНИЦА” (БНП). На 30. Сусретима позоришта БиХ у Брчком, представа је однијела награду за најбољег редитеља, награду за најбољу глумицу, награду за најбољег глумца и награду за најбољу музику.У представи се уживо изводе нове и старе пјесме београдског бенда S.A.R.S. Представа ће бити изведена на Великој сцени Народног позоришта РС са почетком у 20.00 часова. Цијена улазнице износи 10 КМ.
МУЈО, СУЉО И ФАТА У ДРУШТВУ СПЕКТАКЛА
Аутор и редитељ: Харис Пашовић
Музика: S.A.R.S.
Помоћник редитеља: Нермин Хамзагић
Сценограф: Лада Маглајлић
Костимографија: Ирма Саје и Вања Цирај
Кореографија: Тамара Цурић
Дизајн свјетла: Харис Пашовић
Дизајн звука: Марио Ромић
Аутор плаката: Енес Хусенћехајић
Video art: Горан Лончаревић Гоц и SOURCE PRODUCTION SARAJEVO
Продуценти: Харис Пашовић, Хазим Бегагић, Исмар Хаџиабдић
Инспицијентица: Борка Јокановић
Улоге:
Саша Ханџић
 
Џана Џанић
 
Енес Салковић
 
Мугдим Авдагић
 
Лана Делић
 
Хазим Бегагић
 
Адис Механовић
 
Мирољуб Мијатовић
 
Факета Салихбеговћ-Авдагић
 
Лана Заблоцки-Џехверовић
 
Анђела Илић
 
О представи:
Хумор се показао виталном особином нашег друштва и у најтежим историјским периодима. Данас, кад смо суочени са низом проблема, наша представа позива хероје свих босанскохерцеговачких шала – Мују, Суљу и Фату – да из њиховог угла сагледамо нашу стварност и размотримо нека рјешења. Приврженост публике Муји, Суљи и Фати у БиХ и цијелом региону и висок степен идентификације, изврсна је могућност да се промијени често депресивни поглед на бх стварност, и да са више релаксираности пронађемо начине грађења добре будућности.
Мујо и Фата су млади пар који проживљава све проблем бх стварности. И смијешно и тужно, али увијек истинито, бх реалност се немилосрдно разоткрива пред њима и гледаоцима. Мујо и Фата, кроз међусобни дијалог и дијалог са публиком силазе у само “срце таме” – суштинске проблеме у животу савремених становника БиХ. Комичне, а често црно-хуморне сцене, смјењују се са изврсним сонговима.
У представи се приказује и кратки лирски документарни филм о тешком животу обичних људи у БиХ – радника, рудара, ученика, домаћица и незапослених. Сви они се буквално боре за опстанак.
Још један филм је дио радње представе. То је кратки играни филм “Један лијеп филм” снимљен према приповијетци Gulliaumea Appolinaira. То је фасцинантна прича у првом лицу аутора филма (Суљо) који путем разних махинација снима бизарне ексклузивне снимке. Глад за већом ексклузивношћу води њега и друге ауторе филма да изврше стварну отмицу, присиле једног обичног човјека на злочин, све то сниме и затим прикажу. Јавност прихвата филм са великим одушевљењем, аутори филма не сносе никакве посљедице за оно што су учинили, него се изузетно обогате. Иако је ова прича једног од највећих европских писаца прошлог стољећа, написана 1907. године, она дјелује као да је написана данас. Проблем медијске манипулације овдје је обухваћен у њеној суштини.
Мујо и Фата доживљавају буђење, освјештење и трансформацију која је утемељена нада за излазак из кризе.
Представа “Мујо, Суљо и Фата у друштву спектакла” потиче публику на критичко мишљење. На паметан и забаван начин, представа охрабрује самостално мишљење у вези са политиком, друштвом, медијима, а прије свега слободом. У нашем времену у којем информација погрешно замјењује појам знања, а социјални медији дају илузију о јавном ангажману, наша представа охрабрује индивидуалност, аутентичност и здрав разум.

Details

Date:
27.10.2015
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
$10
Event Category: