Stevo Grabovac: Kultura nerazumjevanja | Mixer portal

Stevo Grabovac: Kultura nerazumjevanja

Rezultat slika za strani jezici
Nedavno čitam u novinama vrlo zanimljiv članak o tome koliko naši politačiri razumiju strane jezike.
Elem, osim Igora Radojčića koji je kako vele poliglota i Željke Cvijanović koja savršeno parla, piše, čita i psuje na engleskom, ostali su mrka kapa – k'o fol, razumiju oni šta se priča al’ ne znaju odgovorit pravilno i da se ne blamiraju angažuju stručnjake. Malo sutra.
Ali nije to najveći problem. Nije sramota ne znati strane jezike, danas u eri interneta svi kontaju da pod obavezno moraš pričati ko zna koliko jezika, a zaboravljamo da su naši političari ponikli prije ere interneta i sveopšte globalizacije, da ne kažemo da su zatucani i to im uopšte ne treba uzeti za manu – to što ne znaju strane jezike (a ne što su zatucani, jer zatucanost jest mana, samo mi još nije jasno s čime su ih to tucali pa da budu zatucani).
Elem, postoji jedan mnogo veći problem: oni ne razumiju ni svoj vlastiti narod. Pričaju istim jezikom, istim narječjem, nema greške, al ne razumiju.

 

 

E to je problem. Narod govori jedno, a oni tumače nešto sasvim drugo. E, to ja ne kontam. Možda bi trebali oformit neku agenciju za prevođenje. Pa da rješe ove dileme.

 

 

Čitam dalje u tim istim novinama, da ne kažem eminetnim, da ne zbunim s previše stranih rječi, a nisu to baš neke eminentne novine – “Glas srpske” – ovo “e” na kraju im je baš fora, ako se mene pita… čitam dakle, što će reći da ja volim zabadati nos tamo gdje mu nije mjesto – čitam komentar uvaženog komentatora ovog lista.
I veli čova: postoji ozbiljan problem u našim ruralnim područjima (za one koji ne znaju to je “selo” jel’ te) i kaže on razvlačeći baš ko ja sad – veli, dakle, dok su u Evropi svi stajali u redovima da kupe novi Ifon (ajfon, po naški), naš ruralac, to jest seljak u zabačenim djelovima naše (zabačene) zemlje (ili po naški – vukojebinama, zapizidinama, pičijevcima itd.) nema struje pa ne može gledat televiziju tako da je propustio svih osamdeset i nekoliko dosad emitovanih epizoda “Sulejmana Veličanstvenog” (ja još pokušavam skontat što su ga zvali “veličanstveni” al se ne usuđujem ni pomislit)… pa jebote… zapitam se ima li taj komentator imalo soli u glavi… da li je on svjestan da ljudi nemaju šta da jedu, a njemu je problem što neki drvosječa iz Nakrivljene Mrtvaje nema tv signal. Problem je i to, al ipak ja mislim da su veći problem armije gladnih i nezaposlenih, al vjerovatno nisam u pravu pošto ja ne pišem kolumnu za “Glas” već za ovaj portal ovdje koji se takođe bori da opstane u moru ajkula i svih onih koji sebi daju za pravo da pišu komentare.

E sad ne razumiju političari svoj narod, ne razumiju ga novinari… ko ga onda razumije!? Ako je ikoga i briga, jer svi to što rade – rade uglavnom za pare, pa im je svejedno znaju li svoj ili strani jezik, dok je novčanik debeo, a kreditna kartica nije u minusu može se pričati i pisati šta god ionako niko nit’ sluša nit’ čita.

Piše: Stevo Grabovac

Shortlink: