Banski dvor: Jelena Glišić 22. maja promovisaće svoju knjigu “Vjetrić nestaško” | Mixer portal

Banski dvor: Jelena Glišić 22. maja promovisaće svoju knjigu “Vjetrić nestaško”

Jelena Glišić

 

Promocija knjige “Vjetrić nestaško“ autorice Jelene Glišić održaće se 22. maja u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora (Banja Luka). Ova knjiga je njena druga zbirka poezije za djecu, a izdavač je Art Scena iz Banjaluke.

“Već prvim pjesmama u zbirci Vjetrić nestaško Jelena Glišić pokazuje da vješto stvara upečatljive pjesničke slike koje iz stihova prelaze u podsvijest i raspoloženje malih čitalaca. Uz to što je oslikana živopisnim bojama, njena pjesma je i ozvučena, čime je doživljaj cjelovitiji, naročito ako se ima u vidu ritmičnst stihova kojima se dočarava svekolikost života prirode i djece u njoj”, rekao je o knjizi pjesnik Ranko Pavlović koji je ujedno i recenzent.

O knjizi je napisao recenziju i srbijanski pjesnik Anđelko Zablaćanski.

“Knjiga pesama Vjetrić nestaško je namenjena deci, ali svakako svojom razigranošću, duhovitošću, a bogme i duhovnošću, može biti zanimljiva svim uzrastima. Jelenine pesme su melodične, skoro da se mogu pevati, što je veoma bitno kad su deca u pitanju”, napisao je pjesnik.

O Jeleninim pjesmama je kazao i da one prvo privuku melodikom, a onda sadržajem i zadrže pažnju, te da njene pjesme to imaju.

“Šteta je što deci nije dato da napišu recenziju za ove stihove, jer sigurno bi pesme iz ove zbirke dobile samo pohvale. Posebno treba istaći da svaka pesma ima neku priču, nosi neku poruku, pokazuje deci kako bi nešto trebalo ili ne, a to najčešće dajući životinjama ljudske osobine što se deci posebno dopada”, kazao je Zablaćanski.

On je na kraju rekao da je Jelena Glišić pjesnikinja koja svojim talentom pripada samom vrhu nadolazećih pjesnika na srpskom poetskom nebu

 

O AUTORU

Jelena Glišić rođena  je 1989. godine u Derventi. Diplomirala na Filozofskom fakultetu, odsjek za razrednu nastavu u Banja Luci 2012. godine.

Prvu zbirku pjesmama “Moja prva dječija knjiga” objavila je 2012. godine. Pjesme su joj uvrštene u Antologiju savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju (2015), a takođe i u Cvetnik učitelja stvaralaca (2016).

Poezija joj je objavljivana u raznim književnim časopisima, te internet stranicama koje se bave poetskim temama.  Pjesme Jelene Glišić prevođene su na ruski jezik i objavljivane u ruskim časopisima Nevski almanah i Novi pogled.

Od maja 2014. godine redovni je saradnik, lektor i korektor u elektornskom časopisu za književnost Suština poetike, a od decembra 2016. i jedan od članova uredništva.

 

 

Mixer portal

Shortlink: