Opozicija RS: Čavić – Srpska je istorijska činjenica, Borenović – RS će sve nadživjeti, Govedarica – 9.1. neizbrisiv datum | Mixer portal

Opozicija RS: Čavić – Srpska je istorijska činjenica, Borenović – RS će sve nadživjeti, Govedarica – 9.1. neizbrisiv datum

 

Danas su i lideri opozicije dali mišljenje o Danu Republike Srpske.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da Republika Srpska, kao istorijska činjenica, ne može biti osoporena, kao ni datum njenog nastanka.

“Čestitam svima Dan Republike na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i poručujuem svima koji se iskreno raduju ovom danu da će ga dočekivati još dugo”, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci ispred Hrama Hrista Spasitelja nakon Svete arhijerejske liturgije.

Čavić, koji je i bivši predsjednik Republike, smatra da se Srpska treba držati onoga šta je dobila Dejtonskim sporazumom, odnosno “svoj suverenitet države u državi što je u ovom istorijskim okolnostima Srbima sasvim dovoljno”.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, čestitajući 9. januar, istakao je da je to “neizbrisiv datum u srcima svih ljudi koji znaju kako i na koji način se voli Republika Srpska”.

On je podsjetio da su na ovim prostorima uvijek postojale imperije koje su htjele i imale namjeru da brišu određene datume.

“Otomanska imperija, Austro-Ugarska, komunistički režim, svi su htjeli da brišu važne datume za Srbe, ali svi su prošli, a datumi su ostali. Tako će i u ovom vremenu sve što što je životno proći, a ostaće datumi kao što je 9. januar, koji je definitivno neizbrisiv u istoriji Srpske i kojeg je nemoguće precrtati”, naglasio je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da je Republika Srpska trajna zajednica koja će sve nadživjeti, jer je nastala voljom svojih građana.

Čestitajući svim građanima Srpske Dan Republike, Borenović je istakao da očekuje da će se svi zajedno boriti da Srpska bude ekonomski jaka, da u njoj vrijedi živjeti i da u njoj svi građani imaju ista prava.

“Bilo bi dobro da u narednim proslavama Dana Republike, koji će se slaviti dugo godina, dođu i predstavnici drugih naroda i time pokažu spremnost da svi prihvatimo jedni druge i prihvatimo ono što je najvažnije – Dejtonski mirovni sporazum koji je dao pravo Srpskoj da ima svoju vrstu državotvornosti unutar BiH”, naglasio je Borenović.

 

 

Frontal.ba

 

 

 

Shortlink: