EU: Česi će dobiti pravo da pucaju na teroriste ne čekajući na policiju | Mixer portal

EU: Česi će dobiti pravo da pucaju na teroriste ne čekajući na policiju

Kauboji u Pragu

 

 

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec poslušao je apele predsjednika Češke Miloša Zemana i pripremio izmjene zakona po kome će Česi dobiti pravo da pucaju na teroriste ili pomahnitale strelce ne čekajući na policiju a ne kao sada kada vatreno oružje dopušteno im je da potegnu samo u samoodbrani i odbrani imovine.

“Cilj predloga ustavnog zakona jeste da se reaguje na nove pojačane prijetnje po bezbednost prije svega kada su u pitanju opasnost od nasilja, recimo izolovanih terorističkih napada, aktivnih napadača ili drugih hibridnih prijetnji”, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Po ocjeni češkog MUP-a iskustva iz nekih zemalja pokazuju da odlučujući faktor u rješavanju terorističkog napada može da bude prisustvo naoružanih građana.

“To je ispravan put. U to sam ubedjen. Parlament je nedavno izmenio zakon o oružju i municiji i oduzeo je pravo vladi da razoruža gradjane u slučaju rata. Demokratskoj vladi takva nadležnost nije potrebna”, kazao je za današnje Pravo šef Odbora za bezbednost Poslaničkog doma češkog parlamenta Roman Vanja.

Pravo da građani sami brane Češku u slučaju terorističkog napada ima šansu da bude usvojeno naredne godine iako je reč o ustavnom zakonu za čije izmene je neophodna i podrška opozicije, pošto ga pozdravlja veći dio opozicije.

O potrebi da se Česi naoružavaju od izbijanja migracijske krize govori često češki predsjednik Zeman i upozorava da su neki od terorističkih napada u Parizu mogli da proteknu i završe sasvim drugačije da je u publici ili na ulici bilo naoružanih ljudi da pucaju na teroriste.

Zeman, koji dozvolu za nošenje oružja nema a oslobođen je bio svojevremeno i služenja vojnog roka, često kao primer za ugled daje prvu damu, svoju suprugu Ivanu koja je oružje nabavila i redovno vježba.

Trenutno je prema policijskim statistikama u Češkoj registrovano 798.424 komada oružja svih kategorija od čega 357.338 komada predstavlja vatreno i oružje za koje je potrebna dozvola a koje bi gradjani mogli da upotrebe kada je ugrožena bezbednost zemlje.

Mixer portal

Shortlink: