Zaštitna životne sredine: 30 studenata prisustvovalo “Ekološkoj pravnoj klinici” | Mixer portal

Zaštitna životne sredine: 30 studenata prisustvovalo “Ekološkoj pravnoj klinici”

cen za zaš živone sredine

Više od 30 studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci prisustvovalo je posebnoj edukaciji u oblasti ekološkog prava i zajedno sa svojim mentorima iz Centra za životnu sredinu pružili građanima skoro 200 besplatnih konsultacija.

Jedan od rezultata projekta Ekološka pravna klinika je pravna podrška stanovnicima Ložioničke ulice u Banjaluci u njihovoj borbi protiv skladištenja boksita u blizini stambenog naselja čija prašina zagađuje njihovu životnu sredinu. Mladi pravnici su takođe iznijeli pravne argumente protiv surove izmjene prirodnog riječnog ostrva Ada na rijeci Vrbas. Sve je ovo bilo moguće zahvaljujući “Ekološkoj pravnoj klinici”, zajedničkom projektu češke nevladine organizacije Arnika i Centra za životnu sredinu, finansiranom od strane Vlade Češke Republike kroz Program podsticanja tranzicije. Ovaj program ima za cilj da edukuje studente Pravnog fakulteta i da ih uključi u kampanje organizacija civilnog društva, a u svrhu podsticanja brige o životnoj sredini.

“Iako je skladištenje rude boksita u blizini stambenih objekata u suprotnosti sa nekoliko zakona, odgovorne vlasti nisu obratile pažnju na ovu očiglednu ekološku opasnost. Obični građani, bez pravnog obrazovanja, se teško mogu nositi sa beskrupuloznim biznismenima. Podrška Ekološke pravne klinike nam je dala snagu da se borimo za svoja prava”, izjavila je Rajna Kolundžija, predstavnica stanara Ložioničke ulice.

Uprkos djelimičnim uspjesima, borba stanovnika Ložioničke ulice se i dalje nastavlja, produžujući agoniju iščekivanja konačne odluke nedavno izabranog gradonačelnika Banjaluke i ekološke inspekcije Grada Banjaluka, a koja je po našim saznanjima najavljena za sutra, 2.12.2016. godine. “Ekološka pravna klinika” je obezbjedila pomoć i konsultacije i u mnogim drugim slučajevima.

“Osnovni zadatak projekta je pružanje edukacije studentima prava kako bi bili osposobljeni za podržavanje inicijativa civilnog sektora za zaštitu životne sredine. Smatram da je ovaj zadatak ispunjen”, kazao je Viktor Bjelić, projekt menadžer iz Centra za životnu sredinu.

 

BiH civilno društvo preosjetljivo

 

“Civilno društvo u Bosni i Hercegovini je osjetljivije nego u Češkoj Republici, te su ovdje prisutni mnogo ozbiljniji slučajevi kršenja zakona i uništavanja životne sredine. Jedan od razloga za ovo je činjenica da se na univerzitetima ne predaje pravo iz oblasti zaštite životne sredine. Nadam se da smo inspirisali mlade pravnike i da smo pobudili njihov interes za zaštitu javnih interesa. Civilno društvo i priroda trebaju snažne zagovornike”, izjavio je Martin Skalsky iz nevladine organizacije Arnika iz Češke Republike.

Od 34 studenta koji su pohađali edukaciju, petoro najuspješnijih su odabrani da uzmu aktivno učešće u provođenju programa „Ekološka pravna klinika“. Takođe, učestvovali su na studijskom putovanju u Češku Republiku, gdje su posjetili državne institucije, poput Vrhovnog upravnog suda i Ombudsmena, te stekli znanja o kampanjama civilnog društva i uvid u iskustava advokata koji se bave pitanjima životne sredine.

“Zahvaljujući iskustvu stečenom kroz “Ekološku pravnu kliniku” imam mnogo bolji uvid u značajnije probleme građana i u mogućnosti da im ja, kao buduća pravnica, pomognem u rješavanju tih problema. Bila sam u prilici da radim na specifičnim slučajevima, te da na taj način upotpunim teorijsko znanje sa praktičnim iskustvom”, izjavila je Sabina Begić, studentkinja i stažistkinja u Centru za životnu sredinu.

Mladi pravnici, zajedno sa iskusnim aktivistima iz Centra za životnu sredinu, svaki dan odgovaraju na upite u vezi sa prostornim planiranjem, bukom, zagađenjem vazduha, upravljanjem otpadom, vodnim resursima i energetskom efikasnosti, zelenilom u gradovima i drugim temama.

Mixer portal

Shortlink: