Bosić: Bolesno bh. pravosuđe je najveći problem | Mixer portal

Bosić: Bolesno bh. pravosuđe je najveći problem

Slikovni rezultat za bosić

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je danas u Sarajevu da je “bolesno pravosuđe u ovom trenutku najveći problem u BiH”.
U toku rasprave o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu, Bosić je upitao da li ima borbe protiv korupcije u pravosuđu.

“VSTS je direktno odgovoran za stanje u pravosuđu. Mi treba da preuzmemo odgovornost, jer je VSTS pokazao da ne može da riješi trenutno stanje. Pod hitno je potrebna reforma u pravosuđu”, istakao je Bosić.

Prema njegovom mišljenju, treba održati posebnu sjednicu o stanju sudstva u BiH na svim nivoima.

I šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da Predstavnički dom treba da održi tematsku sjednicu o pravosuđu u koje građani sve više gube povjerenje.

Ona je najavila da će SDS predložiti zaključak da bude održana tematska sjednica o pravosuđu.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić istakla je da zapušteni odnosi između Parlamentarne skupštine BiH i pravosuđe pokazuju da bi i jedni i drugi imali šta da urade u ovoj oblasti.

Ona je naopravila paralelu između rada Suda i Tužilaštva BiH i Suda i Tužilaštva Republike Srpske kada je riječ o broju predmeta po jednom sudiji i tužiocu, te sredstavima sa kojima raspolažu i konstatovala da je pravosuđe u Srpskoj mnogo efikasnije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović iz SDA zapitao je zašto neka suđenja traju po nekoliko godina.

NJegov stranakčki kolega SDA Šemsudin Mehmedović smatra da pravosuđe u BiH – Sud, Tužilaštvo, pa i VSTS sve više liče na porodične firme.

Prema njegovim riječima, u ovoj oblasti kadrovska politika nije adekvatna.

Nermina Kapetanović iz iste stranke upitala je da li pravosuđe želi da bude nezavisno ili nedodirljivo.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH smatra da će situacija u pravosuđu biti bolja kada bude i sudske odgovornosti.

 

Mixer portal

Shortlink: