Novi Pazar: OŠ “Rastko Nemanjić Sava” nosiće ime po predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata | Mixer portal

Novi Pazar: OŠ “Rastko Nemanjić Sava” nosiće ime po predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata

 

 

 

Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sava” u novopazarskom naselju Dojeviće od početka nove školske godine nosi ime po aktuelnom predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata šeiku Kalifi Bin Zajedu al Nahjanu.

 Promena naziva škole potvrđena je za „Alo!” u ovoj obrazovnoj ustanovi, a rukovodstvo škole tvrdi da je na taj način ispoštovan dogovor premijera Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora UAE u Srbiji Džume Rašida al Daherija.
– Ujedinjeni Arapski Emirati su finansirali izgradnju škole i vrtića, a zahtevi su im bili da škola ponese ime osnivača njihove države, a vrtić ime „Abu Dabi“. Školski odbor i lokalni organi su to ispunili, Ministarstvo prosvete je dalo saglasnost i od 1. septembra se škola zvanično zove „Halifa bin Zaid al Nahjan” – rečeno nam je u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Prilikom svečanog otvaranja nove škole, u decembru prošle godine, premijer Vučić istakao je da se „Srbija neće stideti imena te škole”.

– Naši prijatelji iz UAE su jedino tražili da tim institucijama u koje su uložili budu data imena po njima, imena kojih se mi ne bismo stideli u svakom slučaju, pa i da nisu ništa uložili – poručio je tada Vučić.

Novoizgrađeni objekat osnovne škole u Dojeviću ima 3.100 metara kvadratnih korisne površine i primaće 1.600 đaka, u dve smene. U okviru škole se nalazi fiskulturna sala površine 700 metara kvadratnih.

Škola ima kabinete za sve predmete, koji su opremljeni najsavremenijom opremom, što je praktično čini najsavremenijom školom u Srbiji.
Ova škola osnovana je 1913. godine i najstarija je u Novom Pazaru, a ime prvog srpskog prosvetitelja nosila je od 1973. godine. Školu je 1934. godine obišao i kralj Aleksandar.

Sava „preseljen” u Deževu

Kako jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji ne bi ostala bez škole u kraju u kojem je rođena, od 1. septembra škola u selu Deževa nosi naziv po Rastku Nemanjiću.

Ona je do početka ove školske godine nosila ime po Aleksandru Stojanoviću Lesu, nosiocu partizanske spomenice i učesniku Narodnooslobodilačke borbe.

BUKA, ALO

Shortlink: