Fizičar upozorava da vanzemaljci ne postoje, jer su se oni već uništili tehnološkim napretkom | Mixer portal

Fizičar upozorava da vanzemaljci ne postoje, jer su se oni već uništili tehnološkim napretkom

Rezultat slika za vanzemaljac samoubistvo

Ugledni britanski fizičar Brajan Koks smatra da ljudi nikada neće sresti vanzemaljace, jer su se oni već uništili prevelikim tehnološkim napretkom i ocjenjuje da to čeka i našu civilizaciju.

 
Koks vjeruje da je stopa napretka u nauci u bilo kojoj civilizaciji van Zemlje, vjerovatno, dovela do njenog samouništenja.

Ovu teoriju prvi put je 1950. godine iznio fizičar Enriko Fermi, koji je učestvovao u konstruisanju prvog atomskog reaktora.

NJegovo pitanje, poznato kao “Fermijev paradoks”, glasi: “Ako bilo koji oblik života sa raketnom tehnologijom može da kolonizuje galaksiju za nekoliko miliona godina – zašto još nemamo dokaze o tome?”

Ako je Mliječni put star deset milijardi godina, vanzemaljci su do sada već morali biti uočeni, naveo je Fermi i tako pokrenuo raspravu koja stalno zaokuplja naučnike.

Koks smatra da je rješenje “Fermijevog paradoksa” sljedeće: “Nije moguć opstanak svijeta koji ima moć samouništenja”.

On vjeruje da je bilo koja vanzemaljska civilizacija osuđena na propast ubrzo nakon što se razvije.

Britanski fizičar pojašnjava da napredak u nauci i tehnologiji vrlo brzo nadmašuje razvoj institucija koje bi trebalo da ih drže pod kontrolom, što dovodi do samouništenja takve civilizacije.

“Moguće je da rast nauke i tehnologije neizbježno nadmašuje razvoj političke stručnosti – što vodi u propast. Možda se i sami približavamo tome”, upozorava Koks, a prenose naučni portali.

Mixer portal

Shortlink: