Amerika se protivi EU da Apple kompaniji naplati visoke poreze | Mixer portal

Amerika se protivi EU da Apple kompaniji naplati visoke poreze

Rezultat slika za apple

 

SAD se protive namjeri EU da zaračuna kompaniji Apple više milijardi evra poreza i žestoko napadaju Evropsku komisiju.
Američko Ministarstvo finansija upozorilo je zvanični Brisel da se pretvara u nadnacionalni autoritet za poreze, te da predstavlja prijetnju međunarodnim ugovorima o poreskoj reformi.

Amerikanci smatraju da je posvećenost Evropske komisije retroaktivnom obračunavanju poreza u suprotnosti sa naporima G20 da uspostavi poresku bezbjednost, te da predstavlja nepoželjan presedan koji bi mogao da navede i druge da traže velike retroaktivne naplate poreza od američkih firmi.

Kritike stižu uoči ulaska u krajnju fazu odlučivanja o tome da li je sporazumom između Epla i Irske došlo do povrede poreske regulative.

Istraga je počela sredinom 2013. godine i usredsređena je na praksu kojom kompanije sele svoje profite u zemljama s nižom poreskom regulativom kroz interne transakcije.

U slučaju da Evropska komisija odluči da je došlo do povrede, bio bi to najveći slučaj korporativnog izbjegavanja poreskih obaveza u EU.

Šef Evropske komisije za zaštitu tržišnog takmičenja Margareta Vestager naredila je Holandiji da iznos poreza “Starbaka” poveća sa 20 na 30 miliona evra.

Slično je prošao Fijat Krajzler sa Luksemburgom, a čeka se i odluka u slučaju “Amazona”.

Ali, kada je riječ o Eplu, radi se o neuporedivo većoj svoti koja bi se mogla “popeti” na više milijardi dolara.

Prema procjenama Banke JP Morgan, u najgorem slučaju, Evropska komisija mogla bi da tereti “Epl” za 19 milijardi dolara neplaćenog poreza.

 

 

Mixer portal

Shortlink: