Hrvatska: U Jadranskom moru se pojavile otrovne ribe | Mixer portal

Hrvatska: U Jadranskom moru se pojavile otrovne ribe

Invazija otrovnih riba na Jadranskom moru u Hrvatskoj
U Jadranskom moru u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina zabilježeno je 14 novih ribljih vrsta među kojima ima i veoma otrovnih koje mogu da ubiju čovjeka ukoliko konzumira njihovo meso.
Smrtonosna riba “fugu” ili “četvorozupka”, zatim “žutuga ljubičasta” koja liči na ražu i veoma je otrovna, te “grbavi čizmar” samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more.
Trenutno u Jadranu postoji 454 različitih ribljih vrsta iz 139 porodica riba, ali taj broj i dalje raste, prenose hrvatski mediji. Na Okeanografskom institutu u Splitu ističu da će trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu biti nastavljen, ali naglašavaju da kupači nemaju razloga za strah.
Sa ovog instituta upozoravaju da ne treba konzumirati ribe poput “četverozupke” ili “žutulje”. Otrovne ribe u Jadranu lakše je pronaći u južnom dijelu. Njihovom zadržavanju u moru doprinijelo je globalno zagrijavanje. Otvaranjem Sueckog kanala mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sastava Sredozemlja. Ključna tačka preko koje su stigle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata.

nezavisne.com

Shortlink: