Crna Gora: Podizanje spomenika Miru Barišiću je anticivilizacijski čin | Mixer portal

Crna Gora: Podizanje spomenika Miru Barišiću je anticivilizacijski čin

Drage: Otkriven spomenik Miri Barešiću


SUBNOR Crne Gore i Građanski pokret “URA” ocijenili su danas da je podizanje spomenika u Hrvatskoj Miru Barišiću, ubici nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića 1971. godine, anticivilizacijski čin koji ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Iz URE navode da taj neprimjereni čin srozava tekovine antifašističke borbe i vjeruju da će takve postupke osuditi zvaničnici u Hrvatskoj i tako napraviti otklon od narastajuće desnice.

Iz Saveza udruženja boraca Narodooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore ocijenjeno je da je podizanje spomenikaBarišiću čin koji duboko vrijeđa članove SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore uputilo je juče protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barišiću, koji je 1971. godine u Švedskoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića.

Spomenik Barišiću otkriven je u njegovom rodnom mjestu Dragama kod Pakoštana u Hrvatskoj prije dva dana i njegovu izgradnju finansirali su porodica i lokalna samouprava.

Ambasador Vladimir Rolović, koga je ubio Barišić, rođen je u Baru u Crnoj Gori i umro je osam dana nakon ranjavanja.

Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine “zbog dobrog vladanja” preinačila doživotni zatvor Barišiću u 18 godina robije.

Poslije secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije Barišić se iz Južne Amerike, gdje je boravio nakon izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Barišić je poginuo 31. jula 1991. godine kod Benkovca pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

Mixer portal

Shortlink: