Vratio se svom zanatu: Tasovac ponovo na čelu Filharmonije | Mixer portal

Vratio se svom zanatu: Tasovac ponovo na čelu Filharmonije

Tasovac ponovo na čelu Filharmonije

Ivan Tasovac je na sednici Vlade Srbije imenovan za direktora Beogradske filharmonije, i tako ponovo došao na čelo ove institucije čiji je prvi čovek bio od 2001. do 2013. godine.

Posle sprovedenog konkursa u novembru 2016. godine, Upravni odbor Beogradske filharmonije predložio je Ministarstvu kulture i informisanja da za direktora Filharmonije bude izabran Ivan Tasovac.

Kako je saopšteno iz Filharmije, u skladu sa kriterijumima za izbor direktora Beogradske filharmonije, a posebno na osnovu predloženog programa rada, poznavanja poslovanja muzičkih ustanova, rukovodećeg iskustva u ustanovama kulture, utiska na intervjuu kao i mišljenja zaposlenih o predloženim programima rada kandidata, Upravni odbor je jednoglasno doneo odluku da predlaže Ivana Tasovca za direktora Beogradske filharmonije.

“Odluka Vlade Srbije u apsolutnom je skladu sa mišljenjem zaposlenih u Beogradskoj filharmoniji, koje je i Upravni odbor ozbiljno uvažio imajući u vidu da je Beogradska filharmonija zajednica, a odnos direktora i zaposlenih posebno značajan za uspeh ove ustanove. Za vreme Tasovčevog mandata, Filharmonija se pozicionirala kao najbolјi orkestar u regionu i ansambl koji predstavlјa osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Uspeo je da od Beogradske filharmonije napravi najuspešniju instituciju kulture u Srbiji, svojim zalaganjem za bolji tretman talentovanih ljudi koji je čine, kao i originalnim načinima promocije”, navodi se u saopštenju Filharmonije.

Prema njihovim navodima, za to vreme znatno je unapređena i institucionalna regionalna saradnja kroz originalne i jedinstve koncepte koji kroz muziku promovišu etničke i verske različitosti (ciklus Nove godine), i regionalna saradnja tri nacionalne filharmonije Srbije, Hrvatske i Slovenije (projekat Pika-Točka-Tačka). Pokretač je Fondacije Beogradske filharmonije Zubin Mehta 2004, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Vlada Srbije razrešila je Tasovca dužnosti direktora Beogradske filharmonije 19. septembra 2013. godine, zbog njegovog izbora za ministra kulture i informisanja, 2. septembra. Na ovoj funkciji bio je do 11. avgusta 2016. godine. Vršilac dužnosti direktora Beogradske Filharmonije u ovom periodu bio je Darko Krstić.

 

DANAS.RS

 

Shortlink: