Ako ste zimogrožljivi, noćenje u ledenom hotelu i transfer električnim sankama vam možda ne zvuči toliko primamljivo, ali je ipak reč o nezaboravnoj avanturi.

Ledeni hoteli su arhitektronska čuda, koja traju od decembra do aprila. Izuzetak je hotel “365” u švedskom selu Jukasjarvi. Kao što mu ime kaže, dostupan je čitave godine, ima 20 apartmana i kompletno je ekološki. Međutim, na još desetak mesta na planeti i dalje se od santa leda grade ovakvi hoteli.

 

 

1. “Eskimska vas”, Slovenija

Istina, ovo nije hotel, ali je i pored toga veoma interesantan. Reč je o iglo-baru koji se nalazi na Kranjskoj gori. Služi i tople kobasice, kao i vruć čaj. Tokom večeri unese se krevet prekriven krznom i ko plati može da prenoći.

2. Snežni zamak “Kemi”, Finska

Dvorac od snežnih blokova gradi se šest nedelja već 19 godina i uvek ima isti raspored sa 21 sobom. Umetnici uvek u ledu isklešu figure Uspavane lepotice, a na stolovima od leda može da se večera topla supa ili file od ribe. Dvorac ima kapelu, pa je ovde veoma popularno održati venčanje.

3. Snežno selo u Montrealu, Kanada

Goste dočekuju sa ledenim koktelima, a oni mogu da biraju iglo, običnu sobu ili ledeni apartman, a mogu da uživaju i u snežnom spa-programu pod zvezdama. Deca vole ovaj hotel, jer je providan, a grudvanje je dozvoljeno i unutra. Svake nedelje je vatromet, posle filmskih ili di-džej večeri. Topi se već u martu.

4. Hotel od leda, Rumunija

Jezero Balea u Rumuniji nije daleko, ali ovaj hotel na vrhu zaleđenog jezera deluje kao kraj sveta. U svim sobama je temperatura ispod nule. Kome dosadi skijanje, klizanje ili snoubord, može da se prijavi za takmičenje u grudvanju, kuglanju na ledu ili izgradnji što većeg sneška.

5. “Kirkenes”, Norveška

U Norveškoj postoje dva ledena hotela, a “Kirkenes” ima lepšu dekoraciju od leda. Služe se pića od lokalnih bobica, a društvo u baru prave haskiji i svi psi koji mogu da izdrže hladnoću. Za goste se organizuje pecanje kroz rupu u ledu. Drugi hotel je “Sorisniva” i sastoji se od igloa do kojih se stiže sankama.