Ceres, sićušna planeta koja se nalazi između Jupitera i Marsa, sadrži ogromne količine leda | Mixer portal

Ceres, sićušna planeta koja se nalazi između Jupitera i Marsa, sadrži ogromne količine leda

Slikovni rezultat za ceres planeta

 

Patuljasta planeta Ceres, zagonetno stjenovito tijelo u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, sadrži velike količine leda ispod svoje tamne površine, saopštili su naučnici.

 
Ovo otkriće, objavljeno u okviru dvije studije u žurnalima “Nauka” i “Astronomija prirode”, moglo bi da razjasni ranu istoriju Sunčevog sistema.

Saznanje da oko 10 odsto ove planete čini voda u obliku leda moglo bi da podstakne komercijalne misije na asteroidima radi vađenja vode i ostalih resursa. U početku bi to bile robotske misije, a kasnije bi mogle da uslijede i ljudske ekspedicije dalje od Mjeseca.

U orbiti Ceresa od marta 2015. godine nalazi se svemirski istraživački brod “Don” američke NASA-e, koji je prethodno 14 mjeseci istraživao Vestu, drugo po veličini tijelo u ovom asterodinom pojasu.

Istraživanje objekata poput Ceresa, najvećeg u pojasu asterodida, donosi saznanja o formiranju Sunčevog sistema.

Naučnici su zaključili da je Ceres, za razliku od Veste koja je suva, sličniji Jupiterovom ledenom mjesecu Evropi, nego Zemlji, Merkuru, Veneri i Marsu.

Među stručnjacima se vodi debata o tome da li Ceres krije okean u tečnom stanju, što bi ovu planetu, ako bude potvrđeno, stavilo na listu nebeskih tijela pogodnih za život.

Mixer portal

Shortlink: