Brisel: Srbija u Evropu bez Vučića | Mixer portal

Brisel: Srbija u Evropu bez Vučića

Slikovni rezultat za vučić jezik
Premijer Srbije demonstrativno je napustio briselske sastanke zbog hrvatske blokade jednog od pregovaračkih poglavlja.

Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Europskoj uniji otvoriti dva poglavlja – o javnim nabavkama te o znanosti i istraživanjima, a tokom dana treba biti održana i redovita sjednica Vijeća za pridruživanje i stabilizaciju EU – Srbija.

No, Međuvladinoj konferenciji neće prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je sinoć, poslije sastanka sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, odlučio otputovati iz Bruxellesa.

Uradio je to u znak prosvjeda na činjenicu, kako je rekao, da Unija nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26. u pregovorima Srbije i EU, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, odnosno zbog toga što nije postignut dogovor s Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Primjedbe zbog udžbenika

Nekoliko država članica EU, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Hrvatska je imala posebne primjedbe na račun udžbenika na hrvatskom jeziku.

Srbija je na tom planu počela nešto raditi – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski jezik, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske manjinske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi, prenose hrvatski mediji.

“[U razgovoru s Mogherini] nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske, pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu”, poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Vijeća Europske unije.

Prethodno je Vučić izjavio kako je “dosta hrvatskog iživljavanja” i najavio da će se po povratku u Beograd obratiti građanima.

“Srbija je sve vreme bila strpljiva i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati”, kazao je Vučić.

Nikolić: Tako se ne gradi, već razgrađuje

U međuvremenu je reagirao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručivši da “bilateralna pitanja treba rešavati bilateralno i uvek u dobroj volji i nameri”. Upitao je i vrijedi li jedna ocjena više nego drugih 27, koje nemaju primjedbi, aludirajući na Hrvatsku.

Po njegovim riječima, zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji su daleko iznad zakona zemalja Unije.

Najavio je i da će Srbija, zajedno sa vijećem svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rješavati pitanja nastave na maternjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja.

Smatra i kako se u Hrvatskoj “nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi”.

“Veličaju se simboli pod kojima su u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Jevreji, a predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima zato što je, ne znajući šta je u paketićima deci, poklonila i čokoladu proizvedenu u Srbiji.

A vrhunac – Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, ne gradi, već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, a njima posebno, zato što želimo najbolje odnose”, rekao je Nikolić.

Dačiću ‘palo interesovanje’

Beogradski mediji podsjećaju kako to nije prvi put da službeni Zagreb blokira otvaranje poglavlja, jer isto se dogodilo s poglavljima 23 i 24, iako su europski dužnosnici, Europska komisija, a na kraju i njemačka kancelarka Angela Merkel ukazali da se bilateralna pitanja rješavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

“Srpska delegacija, sa izuzetkom [ministarke za evropske integracije] Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se u Beograd”, potvrdio je Vučić.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, rekavši kako EU trebala posvetiti mnogo više pažnje onome što se događa u Hrvatskoj.

“Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci… Ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga? Sitna je to stvar. Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje”, poručio je Dačić.

Mixer portal

Shortlink: