Milan B. Popović – urbani pjesnik: Hronično neumorni su stigli! | Mixer portal

Milan B. Popović – urbani pjesnik: Hronično neumorni su stigli!

milan-b-popovic

 

 

Milan B. Popović je beogradski urbani pjesnik, novinar, kolumnista, publicista i kritičar. Svim ovim se, kako kaže, počeo baviti veoma spontano. Od malena je volio rokenrol gitarsku muziku i odrastao na legendarnim rok časopisima. Pisao je za razne štampane i elektronske medije, a trenutno radi kao stalni CD recenzent savremenog i urbanog, maštovitog i raznovrsnog “Urban Bug” web portala.

Počeci njegovog bavljenja novinarstvom vežu se za  Davida Vartabedijana, koji je uređivao Rock's magazin.

“Napisao sam tada nekoliko CD recenzija i pozvao mog prijatelja od kojeg sam narezivao ploče i CD-ove i upijao američku hair rock, sweet i glam rock metal muziku, Davida Vartabedijana i saopštio mu da imam nekoliko CD recenzija napisanih ali nemam gde da ih objavim. On me je oberučke prihvatio i sudbinski se dogodilo da su moji tekstovi izašli već za mesec dana, u prvom broju rock & metal magazina Rocks, čija je logistička i štamparska podrška bio Felix, radnja diskova i rok majica i izdavačka kuća i njen direktor, Đole”, rekao je Milan u razgovoru sa novinarom Mixer portala.

 

 

hronicno-neumorni-omot-cda

 

 

HRONIČNO NEUMORNI

Popović je ovih dana u centru pažnje javnosti sa dvostrukim muzičkim original CD-om HRONIČNO NEUMORNI.  Kompilacija  sadrži 33 pjesme ovog urbanog pjesnika koje su izveli mnogobrojni bendova i solisti u tri muzička žanra.

Od hip-hop artista na CD-u se nalaze: Sky Wikluh, Vudu Popaj, Coa, Cantwait, Kruks, M.A.X. , Solow i Flip Flop.

Rege bendovi zastupljeni na ovoj kompilaciji su: Del Arno Band, The Socks, Hornsman Coyote (Eyesburn), Elly Rasta Girl, Čaras i Subjektivni sud.

Rok izvođači i bendovi na CD kompilaciji su: Branko Radaković (Argus, Olovni balon), Miroslav Dukić (Tako), Zoran Marinković – Bjesomar (Bjesovi), Autogeni trening, Nikola Čuturilo, Monera, Seljačka buna, Hashish club, Alek, Branislav Lazić, Broken Arrow, Dark Sky, Fault, Snovi, Galoma, Stereo Tip, Grim, Vladimir Jakšić (ex-Revolveri) i Sead Zele Lipovača (Divlje jagode).

Del arno bend ima svoju video verziju pjesme “Misli” .

 

 

 

 

Branko Radaković koji je snimio, montirao i režirao prvi spot sa CD kompilacije HRONIČNO NEUMORNI.

 

 

 

 

Odmah za njim, Zoran Marinković Marinko – Bjesomar, snimao je, montirao i režirao spot za zajedničku pjesmu “Istine mamlazi kriju (Batina)”.

 

 

 

Paja Bogdanović se potrudio i omogućio spot za njegovu grupu Stereo tip i pjesmu “Poslednji stih”.

 

 

 

Vokal, književnik i urbani pjesnik, Bojan Brukner i Undergrad ekipa snimili su spot za pjesmu “Živac2, Bojanove alternativne grupacije Hashish club.

 

 

 

Rok bend Dark sky iz Kosovske Mitrovice snimio je spot za pjesmu “Glas”.

 

 

Beogradski rege i rok sastav Subjektivni sud takođe je imao svoje video viđenje pjesme “Samo oka da ne ispustim dah”.

 

 

POPOVIĆ O KOMPILACIJI

Autor ove kompilacija kaže da je teško izdvojiti neke od ovih izvođača.

“To je jako nezahvalna stvar, jer su mi svi bitni, značajni i neotkidiv su deo ovog CD poduhvata. Mene su posebno impresionirali neki rege sastavi poput legendarnih “Del Arno Bend” koji su u momentu po snimanju pesme Misli, uvrstili je u stalnu koncertnu set listu pesama, što me posebno raduje i što je to i krajnji cilj i poenta svega ovoga. Tu je i grupa Subjektivni sud sa lucidnim i nesvakidasnjim frontmanom Đoletom koga zaista treba upoznati i lično, privatno, i umetnički, profesionalno”, rekao je Popović.

On ističe da je plemenita i drugarska saradnja sa Đoletom iz “Subjektivnog suda” posebna.

“Đole je vanserijski je lik, ali i  ostali saradnici na ovom CD-u su bili ok. Nikola Čuturilo je bio voljan, uljudan i refleksivan. Reditelj, rok muzičar i slikar Branko Radaković i Miroslav Dukić su na jedan veoma sugestivan i novijim generacijama nedovoljno prezentovan u medijima, ali iskren i neprevaziđen način, izneli pesmu Ubuduće ne pričaj o budućnosti. Bjesomar, frontmen Bjesova iz Gornjeg Milanovca je takođe sarađivao na vise nivoa samnom na ovom CD-u, u pesmi “Istine mamlazi kriju (Batina)”. Ja sam recitovao svoje dve strofe, a Bjesomar je dopisao svoj refren i odpevao ga u “Bjesovi” prepoznatljivom maniru”, kaže autor projekta.

Bjesomar je, kao i predhodno pomenuti Branko Radaković, snimio video spot.

“Bjesomar je radio dosta dugo i mastering drugih pesama za koje je to bilo neophodno, i hvala mu na tome! Paja Bogdanović je doneo fantastičan song Poslednji stih, kao i spot za tu pesmu. Zamolio me je da ta pesma bude poslednja po redu na CD-u broj 2. Nisam mu izašao u susret. Nisam sujeveran, ali ne želim da poeziji i muzici bude i dođe kraj. Bar ne tamo gde sam ja kreativno prisutan. Pa čak i generalno, ne samo kada sam ja u pitanju. Horsman Kojot je uradio hitičan singl – Dragi gospodine predsedniče. Zele Lipovača, u fazonu i maniru gospodstvenog gitarskog maga, komponovao muzičku podlogu i gitarski solo dozvolivši mi da se i ja tu okušam u pesmi Poeta umire tiho, meni jednoj od mojih omiljenih pesama, ikada napisanih i objavljenih”, objasnio je Popović i dodao da uz njegovu muzikalnost niko umreti neće.

Popović je saradnju ostvario i sa reperima.

“Kruks me je prijatno iznenadio. Krajnje simpatično se on tu snašao i našao svoje mesto. Tu su i vedete repa, Vudu Popaj i Skaj Vikler, kao i Coa. Rok sastav “Dark sky” iz Kosovske Mitrovice je briljirao. To je mlad sastav o kojem će se tek čuti”, kaže Popović i dodaje da je Alek iz Kragujevca je u transcendentalno akustičnom gitarskom maniru doneo svoju izvedbu moje pesme “Otuđen”.

“Ona me podseća, u izvođenju Aleka, na najslavnije momente proslavljene Queensruche grupe i MTV unplugged serijala. Ne treba zaboraviti ni Elly Rasta girl, bend Čaras, Autogeni trening, Monera i Jakšu, bend Hashish club i maestralnog i neponovljivog, multitalentovanog umetnika, pesnika i romanopisca Bojana Bruknera u dokumentu – Živa. Vladimir Jakšić smiruje strasti za klavirom u pesmi Snu u zagrljaj, njemu ali i meni, posebno dragoj”, kaže autor kompilacije i dodaje da se svi koji su učestvovali u realizaciji projekta dali svoj maksimum, te da ih pjesnik sve podjednako poštuje i da im je jako zahvalan.

“Znam da su dali sve od sebe da sve ovo bude ovoliko kvalitetno a raznovrsno i nikako monotono”, rekao je Popović na kraju.

 

O PJESNIKU I NJEGOVIM KNJIGAMA

Ove godine se navršava 10 godina od objavljivanja moje prve prve pjesničke knjige “Molitva tetoviranog srca”. Po toj knjizi se zove i moj zvanični sajt koji je vizuelno dočarao i napravio Goran Kostić, alfa & omega web kreacije i vizuelno tehnološki web mastera vrhunskog kalibra i ranga.

Na tom sajtu se može pronaći puno detalja vezano za moj pjesnički muzički rad Milna B. Popovića.

Ostale knjige pjesama zovu se”Vreme brutalnih dobronamernika”, “Oka da ne ispustim dah” i “Na kori integralnog hleba i olovci”.

“To su iskrene, ispovedne , refleksivne, religiozne i buntovne pesme i knjige. Ima i po koja šaljiva pesma, u kojoj ismejavam svoje lične strasti, a indirektno mane i apsurde društva i sistema u kojem živimo”, rekao je autor.

 

 

Piše: Ernest Bučinski

Shortlink: