Humor: Tri stvari zbog koje umjetnici najčešće izgube inspiraciju | Mixer portal

Humor: Tri stvari zbog koje umjetnici najčešće izgube inspiraciju

Slikovni rezultat za tuga

 

Izgubiti inspiraciju kreativan čovjek može na više načina. Uzrok tome mogu biti i drugi, ali najveći uzrok, najčešće se uspostavi, da ipak dolazi iznutra i da je sve u našim glavama i načinu kako percipiramo svijet.

Evo nekoliko uzroka gubitka inspiracije kada pomislimo da nije do nas, to jest kad nam se učini da on dolazi od strane okoline.

 

SUJETNI KONKURENTI

Nema ko nema konkurenta u svom poslu. Poslastičaru je konkurent drugi poslastičar, pekaru pekar, tako je i piscu nakveća konkurencija, naravno, pisac. Koliko god se mi između sebe tapšali po ramenu zna se da od pisaca nema sujetnijih kretena, i svako bi tu svakome da zabode guskovo pero u oko, tu nema nikakve dileme. Ako je pisac labilan, a pritom i jako osjećajan, može mu zasmetati ova licemjernst ljudi iz branše koji se kiselo smješkaju svaki put kada ga vide i govore da je COOL, ali kada treba doći na neku veče poezije na kojoj učestvuješ njih po običaju nikada nema. Zato neki pisci znadu da izgube volju za pisanjem.

 

PARE

Živimo u vremenu kada ni bankari nemaju para a kamoli pisci. Nedostatak finansija nekim piscima dođe kao dodatni potstrek da što više rade, a neki opet gube volju za životom a samim tim i pisanjem. “Gdje da pišem dok mi crijeva krče?”, vele takvi i okreću se nekim unosniji poslovima. Počnu, recimo, radit kao konobari ili odu na bauštel u Njemačku.

 

KAFANA

Većina umjetnika zbog svakodnevnog pritiska kojim ih pritišću životne okolonosti ali i zbog emotivnih duša koje posjeduju, znaju utočište da potraže u nekoj veseloj toploj kafanici, čaši dobrog vina i lijepom ženskom društvu. U trenucima kada se zna popiti koja više piscima se dešava da pored redovnog gubljenja kišobrana, naočala, penkala, ponekada izgube i inspiraciju.

 

 

 

Piše: Ernest Bučinski

 

Shortlink: