Akademija povodom Dana RS biće održana 9. januara u dvorani “Borik“ | Mixer portal

Akademija povodom Dana RS biće održana 9. januara u dvorani “Borik“

Iako nema zakon, RS nastavlja da proslavlja 9. januar kao Dan RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predsjedavao je danas “Prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike Srpske, na kojoj je usvojen Program proslave 9. januara – Dana Republike Srpske 2017. godine“.

Akademija povodom Dana Republike Srpske bit će održana 9. januara u sportskoj dvorani “Borik“, najavljeno je iz Dodikovog kabineta nakon sjednice ovog odbora.

I u svim gradovima i općinama RS-a bit će obilježen, kako je navedeno, Dan Republike Srpske, a u Banjoj Luci će 9. januara biti organizovan bogat kulturno-umjetnički program.

Programom je predviđeno i “tradicionalno obilježavanje Dana RS-a u Brčko Distriktu”.

U saopćenju se navodi da su, kao i prethodnih godina, kod predsjednika RS-a predviđeni tradicionalni prijemi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa i institucija RS-a, pravosudnih organa, predstavnika RS-a u organima BiH, predstavnika vjerskih zajednica, kulturnih i naučnih radnika, privrednika, predstavnika boračkih organizacija, sportista, studenata, nagrađenih učenika i medija.

Programom obilježavanja predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i održavanje sjednice Senata RS-a.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra ove godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Međutim, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 2. novembra stavio veto na Zakon o Danu RS-a, koji je predviđao da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Procedura usaglašavanja u vezi s ovim zakonom još nije okončana, što znači da RS trenutno i nema zakon o danu RS-a.

Klub Bošnjaka stavio je veto i na skupštinski zaključak kojim se definiše da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

mojportal.ba

 

Shortlink: