Banja Luka: Izložba fotografija “Rat sjećanja” u Staklencu | Mixer portal

Banja Luka: Izložba fotografija “Rat sjećanja” u Staklencu

Rat sjećanja

 

Nakon Sarajeva i Mostara, izložba će biti predstavljena i banjalučkoj publici 22. novembra u Muzičkom paviljonu i bifeu Staklenac. Na izložbi koja je rezultat trogodišnjeg istraživanja, prvog ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, biće predstavljeno 51 fotografija velikog formata. Autori fotografija su Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović, fotografi, mirovni aktivisti i članovi istraživačkog tima CNA.

Izložba koju prati i publikacija dio je projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)“ a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u duhu ukupne misije Centra za nenasilnu akciju koja podrazumijeva promociju kulture nenasilja.

Vjerujući da u našem sjećanju sigurno postoji mjesto za pomirenje te da proces trajnog mira ovisi o adekvatnom odnosu prema kulturi sjećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) od oktobra do decembra u Bosni i Hercegovini realizuje četiri izložbene postavke fotografija pod nazivom ”Rat sjećanja”. Nakon toga će publika u Beogradu moći pogledati izložbu.

Projekat je nastao iz osjećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sjećanja uz namjeru da se predlože načini kreiranja klime za konstruktivan javni dijalog,

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja.

Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja.
Proces prikupljanja službenih podataka bio je zahtjevan jer je komunikacija s relevantnim institucijama i lokalnim vlastima pokazala da je nadležnost nad ovim procesom najčešće nejasna te da o podignutim spomenicima ne postoje sistematično prikupljeni podaci.

Misija CNA je rad na izgradnji trajnog mira u regionu bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima/kama i grupama, te rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora izgradnje mira.

Mixer portal

Shortlink: