Borenović za Mixer portal: Nacionalna pitanja su zasjenila životna, to je uticalo na izborni rezultat | Mixer portal

Borenović za Mixer portal: Nacionalna pitanja su zasjenila životna, to je uticalo na izborni rezultat

borenovic

 

U razgovoru za Mixer portal lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je iznio mišljenje o lošem izbornom rezultatu Saveza za promjene (SzP) i daljnjem djelovanju opozicije u Republici Srpskoj (RS).

“Treba biti svjestan činjenice da je neophodno imati mnogo jaču opozicionu ulogu. Mi se borimo protiv mnogo jačeg političkog protivnika koji ne bira sredstva da ostane na vlasti i moramo da koristimo sva raspoloživa demokratska sredstva kako bi se promjenila vlast na nivou RS-a”, izjavio je lider PDP-a.

On je istakao da je njegova partija svjesna nekih slabosti opozicionih snaga.

“Možda smo trebali biti mnogo principijelniji i dosljedniji u ovoj opozicionoj borbi i možda smo očekivali da će neke stvari ići same po sebi. Demokratija se mjeri isključivo programima, mađutim ovdje je su se Lokalni izbori pretvorili u nešto mnogo više nego što oni jesu, jer su se isticale neke teme koje nemaju veze sa lokalnim temama, između ostalog i nacionalne”, naglasio je Borenović.

 

SzP mora promjeniti način političke borbe

 

On je kazao da opozicija RS-a treba da promjeni strukturu i sadržaj djelovanja.

“U suštini naša politika ostaje ista a ona je fokusirana na stabilizaciji političkih prilika u BiH, a to su ekonomski oporavak i beskompromisnu borbi protiv korupcije i kriminala, jer to će omogućiti da i RS i BiH budu bolje mjesto za život”, kazao je Borenović i dodao to nije ni malo jednostavno.

“Znamo mi da su mnogi ljudi bili i kolebljivi u svemu tome i unutar SzP. Neki su od poslanika prešli u red vladajuće stranke i na taj način pomogli njihovom rezultatu. Nije bilo ni malo lako graditi neku dosljednju politiku i poznato je da smo bili pod strašnim političkim i medijskim pritiskom”, kazao je Borenović i istakao da je ubjeđen da će opozicija RS-a izaći iz ovog cijelog procesa mnogo jača i dosljednija.

“Mi smo svjesni činjenice da stranke moraju jačati, jer što smo jači kao stranka biće nam lakše napraviti dogovor unutar opozicionog bloka. Najmanje je bitno kako ćemo se zvati i ko će i na koji način zauzet određenu poziciju u opozicionom bloku, jer bitno je da smo jaki kao stranka i da imamo politiku koja je primjenjiva i mjerljiva i da smo opredjeljeni da budemo alternativa ovoj vlasti koja je RS dovela u težak društveno-ekonomski položaj”, naglasio je Borenović.

 

PDP zadovojan, ali opozicija RS je zakazala

 

On je naveo da PDP može biti zadovoljan, jer je imao rast izbornog rezultata u odnosu na prije dvije godine, ali da zajednički opozicija nije napravila dobar rezultat za načelnike i gradonačelnike.

“To je nešto što je na prvu bilo primjećemo i ubjeđen sam da ćemo što se tiče PDP biti ključni politički faktor u opozicionom bloku. SzP treba strukturno da djeluje mnogo dosljednije nego do sada. Imali smo proteste koji su dokazali da se građani ne plaše i poslije svih pritisaka i mi smo nastavili dalje”, istakao je lider PDP-a.

On je kazao da opozicione stranke nisu išle na javni servis (Radio televiziju RS) jer je njegovo djelovanje u interesu režima, ali da je to velika greška, jer opozicionari su morali tamo gostovati i reći svoje mišljenje kako bi građani mogli da znaju jasan stav druge strane.  On je istakao da je opozicija olako prešla i preko formiranja Vlade RS na bazi kupovine narodnih poslanika.

 

Državna politika opozicije ostaje ista

 

Ipak, njegovo je mišljnje da djelovanje opozicije RS-a na novou BiH neće imati nikakvih promjena.

“Što se tiče koalicije na novou vlasti u BiH mi mislimo da tu ne treba bilo kakva prekompozicija i mi ostajemo na stavovima da smo učinili mnogo toga dobroga na nivou zajedničkih institucija. Znamo mi i svjesni smo da Milorada Dodika isključivo državni nivo vlasti. Njega ne interesuje lokalni novo ni novo Republike Srpske koliko ga interesuje da se vrati na novo institucija BiH kako bi kontrolisao određene političke procese”, kazao je Borenović i dodao da mu to neće uspjeti.”Mi ćemo ostati zajedno i nastavićemo raditi ono što smo započeli. Tu podrazumjevam da će se usvojiti pravilnik o lijekovima koji će donijeti dobro sim građanima BiH, a očekujemo i da ćemo učiniti i nešto po pitanju indirektnog oporezivanja i olakšavanja načina posovanja privrede u BiH”, rekao je predsjendik PDP-a.

On je istakao da su nacionalne teme su prevladale i da su mnogo pomogle da vladajuće stukture ostanu na vlasti.

“Gospodin Izetbegović je besmisleno išao prema apelacijama Ustavnog Suda BiH i to je Dodik dočekao kao poklon. Salihović je deset dana pred izbore doprinio da Dodik dobije na značaju i sve je to imalo jako veliki uticaj na izborni rezultat u RS-u i BiH. Ipak mi moramo biti spremniji na taj način političkih manipulacija”, zaključio je Borenović.

Na kraju predjednik PDP-a je istakao da ga razočarava činjenica sa koliko malo snage se sudovi na novou BiH bore protiv kriminala i korupcije.
Piše: Ernest Bučinski/Mixer portal

Shortlink: