Mixer intervju/ Dejan Ćirjaković: San naše omladine je da dobiju državni posao | Mixer portal

Mixer intervju/ Dejan Ćirjaković: San naše omladine je da dobiju državni posao

dejan-cirjakovic-4

Kada je Dejan Ćirjaković, poznat po tumačenju lika Boškić iz serijala Državni posao, odlazio u prostorije RTV Vojvodina da potraži posao ni na pamet mu nije palo da će to biti početak jedne sasvim drugačije poslovne karijere od one kakvu je on planirao. Naime, on je u RTV Vojvodina otišao s ambicijom da bude urednik muzičkih emisija, a postao je komičar.

Sa svojim drugarima Nikolom Škorićem i Dimitrijem Banjcem, tumačeći likove tri kancelarijska radnika (da ne kažemo moljca) Boškića, Torbice i Čvarkova, već četiti sezone oduševljavaju publiku sa odličnim fazonima i forama koje oslikavaju stanje u društvima nastalim nakon raspada SFRJ.

U razgovoru sa novinarom Mixer portala Ćirjaković je pokušao da objasni fenomen zvan Državni posao i protumači koja to karakterna crta povezuje ljude sa ovog područja.

“Valjda ta siva kancelarija sa tri neambiciozna i raspala lika postoji svugdje. Tako da su to ljudi prepoznali u svim ovim našim republikama u regionu. Svugdje to postoji i ne samo da postoji, nego je i dalje taj državni posao san preko 70 posto mladih sa ovih područja. I svako od onih koji nema državni posao volio bih da ga ima ili mrzi i proklinje ove što ga imaju. Ali svakako su nekako povezani”, rekao je komičar.

Projekti na kojima su radili prije Državnog posla su satirični serijali Treća Smjena i Velika Srbija, ali oni nisu trajali dugo i kao projekti su brzo propali.

“Bili su odlični serijali koje smo radili prije Državnog posla, ali ovo sada je ozbiljnija serija. Ono prije je bila jedna gomila skečeva na jednom mjestu i meni je to bilo možda bilo i draže za raditi. U prijašnim projektima mogli smo svaki put da mijenjamo teme i žanrove i da svaka bude drugačija od prethodne. Ovdje smo, ipak, uletjeli u jednu shemu i sad vozimo u tom pravcu, objašnjava Ćirjaković.

Ludačke situacije najbolja inspiracija

Državni posao traje već četiri sezone i snimljeno je preko 760 serija. U pisanju scenarija učestvuju Dejan, Nikola i Dimitrije koji i tumače likove serije, a saradnik na scenariju je Mladen Urdarević. Dejan tvrdi da inspiracije nikada ne nedostaje.

“U našoj okolini je nenormalno blesavo tako da tema uvijek ima. Jedino je problem što situacija postaje sve luđa i luđa tako da nam je sve teže i teže da se sprdamo na neke dnevno političke teme jer političari su izgleda postali mnogo veće šaljivdžije od nas”, kaže Ćirjaković.

Ovaj satirični trojac ponekada ‘udara’ i po malo škakljivijim temama, ali Dejan tvrdi da ekipa iz Državnog posla još nije imala neke veće probleme i zahtjeve za cenzurom koje bi dolazile od strane nekih visoko pozicioniranih političara.

Nismo imali nekih ozbiljnih problema jer mislim da ti koji bi i zvali prije bi nas totalno ukinuli nego se služili nekim bezveznim prijetnjama, naglašava Dejan.

I bez glumačke škole bolji od profesionalaca

Dejan se sa kolegama Nikolom i Dimitrijem upoznao u toku rada na projektima sa kojima je vremenom postao i fantastičan prijatelj.

Naprosto smo se našli, sprijateljili i naravno da to naše druženje itekako utiče i da naši projekti budu maksimalno korektno odrađeni, rekao je Dejan.

Ćirjaković kaže da se ekipa uvijek pomno priprema za svaku seriju i da u toku snimanja nema mnogo improvizacija, mada na prvi pogled liči da se glumci zabavljaju i svaki čas dodaju neke svoje replike kojih nema u scenariju.

Možda ima dvadesetak posto neke improvizacije ali da je ima više najvjerovtnije da mi naše igranje izgubilo poentu, tvrdi Dejan.

Niko od trojice aktera ove serije nije profesionalni glumac a Dejan tvrdi da niko od njih nema dana bilo kakve škole glume. Ipak, ovom trojcu bi pozavidjeli i neki glumci sa završenom akademijom.

“Mnogi se čude da nemamo nikakve glumačke škole, pogotovo naš drugar Banjac koji strašno dobro tumači svoj lik. Mislim da je i prednost Državnog posla što se mi ne obaziremo na taj dio posla i apsolutno nas ne dira ako neko kaže da je nešto loše odglumljneno jer mi nismo profesionalni glumci. Mnogo nam je bitnije da prenesemo poruku”,  objasnio je Ćirjaković.

On tvrdi da iza Državnog posla ne stoji nikakva jaka produkcija i da nije cilj da se nešto naročito dobro odglumi nego da se dokuči do srži problema i to prenese na humoristični način kako bi se sivilo predstavilo na malo veseliji i šareniji način.

“Mislim da smo uspjeli da isfuramo čistu ideju i da pored svih tih programa koje imamo na TV-u koji šljašte i blješte. U principu od ponuđenog nemaš ništa da pogledaš. Sve super izgleda i sve se dobro čuje, ali sve je bezveznoća od programa. Tako da smo mi pokušali to da obrnemo, da ne bude lažnog sjaja a da sve opet izgleda jako kvalitetno i da prije svega i nama bude dobro u dok radimo”, kazao je Dejan.

Razgovarao: Ernest Bučinski

Shortlink: