Seksualni nagon muškaraca može se povećati svjetlosnom terapijom | Mixer portal

Seksualni nagon muškaraca može se povećati svjetlosnom terapijom

Rezultat slika za svjetlosna terapija

 

 

Rezultati jednog malog istraživanja donose dobre vesti svim muškarcima sa niskim nivoom seksualne požude; oni pokazuju da bi svetlosna terapija – izlaganje jakoj veštačkoj svetlosti, koja se često koristi za lečenje sezonskih poremećaja – mogla da utiče i na libido muškaraca.

Procenjuje se da jedna četvrtina muškaraca ima nizak seksualni nagon – koji se definiše kao manjak interesa za seksualnim odnosom. Anksioznost, stres, depresija i drugi psihološki faktori mogu biti uzročnici manjka seksualne želje kod muškaraca, kao i nedostatak muškog hormona, testosterona.

Novo istraživanje, nedavno predstavljeno na Kongresu evropskih fakulteta za neuropsihofarmatologiju u Beču, u Austriji – pokazalo je da ranojutarnje izlaganje jakom svetlu u periodu od dve nedelje povećava nivo testosterona, čime se pojačava i seksualna želja.

Vođa istraživanja, prof. Andrea Fagiolini, sa odeljenja za mentalno zdravlje na Unfiverzitetu u Sieni, Italija, rekla je Medicinskim vestima danas da rezultati nisu uopšte iznenađujući. „Zapravo smo već znali da se seksualna želja povećava u proleće i leto, te je hipoteza bila da to ima veze sa izloženosti sunčevoj svetlosti“, rekla je. „Uz to, prethodna studija otkrila je vezu između izloženosti svetlosnoj terapiji i povećanja nivoa LH – hormaona hipofize koji se još zove i luteinizirajući hormon, koji podiže nivo testosterona kod muškaraca.“

Trostruko povećanje seksualnog zadovoljstva sa svetlosnom terapijom

U cilju istraživanja, prof. Fragiolini i njene kolege odlučile su da dublje ispitaju kako izloženost jarkom svetlu utiče na nivo testosterona kod muškaraca, i kakav uticaj ima na seksualnu želju. Tim je regrutovao 38 muškaraca kojima je dijagnostikovan hipoaktivan poremećaj seksualne želje, ili poremećaj seksualnog uzbuđenja; oba stanja karakteriše manjak interesa za seksualni odnos.

Učesnici su podeljeni u dve grupe; jedna je bila izlagana specijalno adaptiranoj svetlosnoj kutiji svakog jutra, po pola sata, a druga – kontrolna grupa – je bila izložena specijalnoj kutiji koja je emitovala mnogo manje svetla, i tako dve nedelje.

Nivo testosterona i zanimanje za seks kod obe grupe procenjeno je pre i nakon dvonedeljnog izlaganja svetlosnoj kutiji. U poređenju sa kontrolnom grupom, muškarci koji su bili izloženi aktivnom svetlosnom tretmanu pokazali su značajan porast seksualnog zadovoljstva.

„Pre tretmana, obe grupe su na skali seksualnog zadovoljstva imale prosečan rezultat 2 (od maksimalnih 10) ali nakon tretmana, grupa izložena jarkom svetlu rezultirala je 6,3 – što je trostruko povećanje na skali“ objašnjava prof. Fragiolini. Poređenja radi, kontrolna grupa imala je prosečan rezultat 2,7 nakon dvonedeljnog tretmana.

Istraživači su otkrili i da se muškarcima koji su bili na aktivnoj svetlosnoj terapiji, povisio nivo testosterona u toku dvonedeljnog istraživanja, sa 2,3 nanograma po milimetru na 3,6 nanograma po milimetru. Kontrolna grupa nije imala pomeranja u nivoima testosterona.

 

Povećan nivo testosterona može biti odgovor na povećano seksualno zadovoljstvo

Tim naučnika istakao je da povećanje nivoa testosterona među muškarcima koji su bili izloženi aktivnoj svetlosnoj terapiji verovatno objašnjava i veće seksualno zadovoljstvo.

Prof. Fragiolini objašnjava da među osobama koje žive na severnoj polulopti, nivo testosterona prirodno opada u periodu od novembra do aprila, povećava se tokom proleća i leta, i najviši je u oktobru. „Efekat možete primetiti i na trudnicama, mesec sa najvećim brojem začeća je jun.“, dodaje. „Svetlosna kutija zaista oponaša ono što priroda čini.“

Tim je predložio brojne načine na koje izloženost jarkom svetlu može povećati nivo testosterona. Na primer, može blokirati aktivnost epifize u mozgu, koja povećava proizvodnju testosterona, a može i sniziti LH nivoe, kao što je primećeno i u prethodnom istraživanju.

Dok se sprovode dalja istraživanja na široj populaciji, kako bi se ishod terapije mogao jasno znati, prof. Fragiolini i njene kolege kažu da njihova studija nudi izvodljiv, nefarmakološki pristup problemu smanjene seksualne želje.

„Nismo još u stadijumu u kom možemo preporučiti klinično lečenje. Ali, ukoliko se ovaj tretman pokaže korisnim i na većoj grupi ljudi, onda svetlosna terapija može napredovati. Ovo je malo istraživanje, pa ga trenutno možemo posmatrati sa pažnjom.“

Prof. Fragiolini izjavila je za „Medicinske vesti danas“ da svetlosna terapija može pomoći i ženama koje imaju malu seksualnu želju. Obratila je pažnju na važnost povećanja LH-a koja se postiže izloženošću svetlu, jer nizak nivo LH-a doprinosi niskom libidu kod žena.

LH može pokrenuti i ovulaciju kod žena, što može biti zanimljivo za studije o plodnosti, dodala je profesorica.

 

 

Izvor: Medicalnewstoday

Prevod: Dragan Đorđević

 

Shortlink: