Mladi Banjalučani o referendumu: Izašli zbog patriotizma, ali su mišljenja da je bio nepotreban | Mixer portal

Mladi Banjalučani o referendumu: Izašli zbog patriotizma, ali su mišljenja da je bio nepotreban

banja-luka2

Prošle nedjelje u Republici Srpskoj se desio famozni referendum o kojem se sedmicama raspravljalo. Po dosadašnjim statistikama nešto oko 55 posto građana ovog entiteta (75 posto srpskog življa) izašlo je na birališta kako bi se izjasnilo da li želi da 9. januar bude Dan RS ili ne.

Šta o jučerašnjem referendumu misle mladi Banje Luke i da li su izašli na njega saznali smo od njih samih, a novinar Mixer portala ih je pitao: “Da li su izašli na referendum i ako jesu šta im on znači?’.

“Ja smatram da je svaki normalan Srbin i čovjek trebao da izađe na referedum, stim da sam mišljenja da je ujedno to juče bio jedan veliki politički marketing pred izbore. Partije koje su na vlasti žele po svaku cijenu da i dalje ostanu na vlasti i koriste se svime i svačim, pa tako i referendumom”, izjavila je za Mixer portal Anđela, studentica poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Ona je mišljenja da i kada bi zabranili da 9. januar bude Dan RS-a građani ovog entiteta bi nastavili da slave ovaj dan.

Sanja je studentica prava u Banjoj Luci kazala je da je izašla na referendum, jer je to bila njena građanska dužnost.

“Smatram da je svako ko živi u Republici Srpskoj to trebao da je obavi”, kazala je Sanja i dodala da se nada da će sve poslije referenduma biti kako treba i da zbog organizovanja referenduma neće biti većih posljedica po građane Bosne i Hercegovine.

Ipak, Sanja misli da referendum nije bio toliko potreban u ovom trenutku.

“9. januar bi se slavio u svakom slučaju i nije se trebala dizati buka oko referenduma. Mišljenja sam da je partija na vlasti referendumom htjela da obezbjedi sigurno glasačko tjelo za izbore koje sljede 2. oktobra”, bila je jasna Sanja.

Na ulicama Banje Luke zatekli smo i mladog političkog aktivistu Vladana.

“Bio sam na referendumu jer to je obaveza svakog Srbina zbog svih žrtava koje su pale za oslobođenje i nastanak Repubike Srpske. To je moralo da se potvrdili”, rekao je Vladan i dodao da bi ukidanje Dana RS bilo isto kao kada bi čovjeku bilo zabranjeno da slavi svoj vlastiti rođendan.

Da ima i onih Banjalučana koji su ignorisali referendum dokazao je Dario.

“Ne, ja nisam izašao na referendum, jer nisam htio da budem ničiji pokusni kunić. Nisam želio da se političari koji su trenutno na vlasti igraju sa mnom. Mislim da je on nepotreban i da se uzalud potrošio i novac i vrijeme”, rekao je Dario i dodao da će iako nije izašao na referendum na lokalnim izborima biti prisutan.

“U nedjelju ću naravno izaći na izbore, jer ne želim da mi isti ovi koji su organizovali referendum ukradu glas i prikače ga nekom od svojih kandidata”, naglasio je Dario.

Mixer portal

Shortlink: