Ivanić i Čavić se slažu da bi otkazivanje referenduma dolilo ulje na vatru | Mixer portal

Ivanić i Čavić se slažu da bi otkazivanje referenduma dolilo ulje na vatru

Čavić i Ivanić

 

Na današnjem sastanku Dragana Čavića i Mladena Ivanića razovaralo se o aktuelnim temama, a ponajviše o referendumu koji je zakazan u Republici Srpskoj za 25. septembar.

“Sa dosta pažnje očekujem sutrašnji dan i zasjedanje Ustavnog suda BiH i da se vidi šta će oni uraditi. Postoje dvije opcije, da uzme u razmatranje odluku Narodne skupštine RS (NSRS), a druga je zaoštravanje i odbijanje ovog zahtjeva”, kazao je Ivanić naglašavajući da bi u slučaju odbijanja došlo do rizika da se pogoršaju političke prilike u BiH.

Ivanić je naveo da je NSRS donijela odluku da će referenduma biti, te da niko do sada nije predložio da do referenduma ne dođe.

“Savez za promjene neće predlagati ništa vezano za odlaganje referenduma i ostaje pri stavu da ga podržava”, naglasio je Ivanić i dodao da vjeruje da će iznaći rješenje da 9. januar ostane praznik RS-a.

On je istakao da je referendum pitanje nacionalnog dostojanstva i misli da je onaj ko je pokrenuo priču oko ukidanja Dana RS, a ponajviše Izetbegović, nabravio veliku grešku.

On je rekao da još veće tenzije pridonosi to što su uskoro lokalni izbori, te da cjelokupna situacija stvara strah kod građana.

“Ipak, ja ne vjerujem da može doći do odlaganja referenduma jer bi takva odluka Ustavnog suda BiH dodala samo ulje na vatru i pogoršala situaciju”, istakao je Ivanić.

Dragan Čavić je kazao da ne vidi nikakav razlog da se promjeni stav Saveza za promjene koji podržava održavanje referenduma.

“Niko ne može spriječiti održavanje”, istakao je Čavić i dodao da Savez za promjene čeka 25. septembar da se referendum održi i da se vide rezultati istoga.

Komentarišući odlazak dodika u Moskvu 22. septembra Čavić je izjavio da on podržava inicijativu predsjednika RS da RS ima dobre odnose sa Rusima ali i svakim drugim političkim autoritetima u svijetu.

Ivanić je komentarišući političku situaciju u Hrvatskoj zaključio da ga raduje politička stabilizacija u ovoj državi koja je uslijedila nakon izbora i da vjeruje kako će ovo doprinijeti mirnijoj retorici i dobrim odnosima država u regionu.

“Drago mije što neki nabusiti ljudi odlaze s političke scene u Hrvatskoj”, rekao je Ivanić.

Shortlink: