Dodik se s Putinom ne sastaje zbog referenduma | Mixer portal

Dodik se s Putinom ne sastaje zbog referenduma

dodik i putin

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odlazak u Rusiju ranije planiran i da su tvrdnje da ide zbog referenduma spekulacije jer je izjašnjavanje građana 25. septembra o Danu Republike – gotova stvar.

Dodik je istakao da će tokom posjete Rusiji ovog mjeseca sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o svim otvorenim pitanjima.

“Imamo kontinuitet razgovora sa rukovodstvom Rusije. Ovo jeste važan trenutak, ali ne toliko značajan kao što se spekuliše da je sve vezano samo za referendum. Referendum je gotova stvar i biće održan 25. septembra”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, dodajući da su urađene tehničke i sve druge pripreme.

Dodik kaže da su spekulacije o susretu sa Putinom uoči referenduma beskrajno moguće, ali da je ovaj sastanak dogovoren sa kabinetom ruskog predsjednika ranije ove godine, tokom susreta u Sankt Peterburgu, ali ne i vrijeme susreta i da se ukazao termin – 22. septembar.

“Posjeta nema nikakve veze sa činjenicom da se održava referendum. Nije presudna činjenica da li ja idem ili ne 22. septembra /u Rusiju/, nego naša odluka da taj referendum provedemo”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li od Putina i Rusije očekuje podršku za referendum, Dodik je podsjetio da je Rusija već rekla da ostaje na poziciji zaštite međunarodnog prava, a to podrazumijeva i povelju UN kojom je dato pravo narodima, što Srbi jesu, da imaju pravo na referendum.

“Ako narodi imaju pravo, zašto se onda to nekome brani ako to dozvoljava najviši akt UN. Rusija je ostala u zaštiti međunarodnog prava i nikada nije osporila Dejtonski sporazum ili BiH, ali je isto tako rekla da poštuje i status i pravo Republike Srpske dato tim sporazumom”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da se nigdje nije moglo čuti da je Rusija protiv BiH, ni u teritorijalnom niti političkom smislu, i da se uvijek zalagala za Dejtonski sporazum, koji drugi masovno krše.

Dodik je rekao da danas putuje u Solun, a sutra će na Kajmakčalanu prisustvovati obilježavanju stotinu godina od Bitke na Kajmakčalanu.

agencije

Shortlink: