Srednjoškolci u potrazi za knjigama | Mixer portal

Srednjoškolci u potrazi za knjigama

udzbenici

Petnaestak dana od početka školske godine, potraga za knjigama nije okončana. Još poneki nervozni roditelj sa spiskom u rukama, pretražuje police po knjižarama.

Police sa knjigama za osnovce su opustošene. U knjižarama kažu – to je što je, više neće nabavljati. Još čekaju nove naslove.

“To su Srpski jezik i kultura izražavanja za 6, 7, 8 i 9, Geografija za deveti, Radna sveska iz geografije, Vjeronauka za sve i jedan razred… to će da dolazi.”, kaže Dijana Janković, knjižara “Kultura” Banjaluka.

I narudžbe knjiga za srednjoškolce su zatvorene i uglavnom se čekaju iz Beograda. I oni, sa imenima autora na papiru, obilaze knjižare.

“Mada još imamo potražnje, dolaze, još se udžbenici kupuju, traže. Dok znate kako krenu u školu, pa dok saznaju koji im trebaju, koje knjige, koji autori su u pitanju. Malo tu su svi u raskoraku”, rekla je Vanja Ninić, knjižara “Kultura” Banjaluka.

“Srednja škola, takođe su udžbenici što se tiče nacionalne grupe predmeta što mi radimo odštampani. Još je jedino ostala Geografija za treći razred gimnazije, to je novi udžbenik koji će se pojaviti u toku sajma znači već u sutrašnjem danu”, istakao je Nikola Šobot, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Tako će biti i ubuduće. Uprkos raspisanim konkursima za pisanje knjiga za srednje stručne škole, malo ko je zainteresovan.

“[Da li možete nekim nagradama, podsticajima, nečim ih privoliti?] Pa na tu temu nismo razmišljali, pretpostavljam da bi tako nešto trebalo i Ministarstvo da pokuša da vrednuje”, izjavio je Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Možda bi nagrade privukle autore, pa da i srednjoškolci u stručnim školama, kojih je oko 76 odsto, mirno dočekaju početak školske godine.

ATV

Shortlink: