Dodik poručuje: Referendum je praznik slobode | Mixer portal

Dodik poručuje: Referendum je praznik slobode

Milorad Dodik

Milorad Dodik

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je predstojeći referendum o Danu Republike praznik slobode i demokratije, upozorivši da je BiH došla u ćorsokak iz koga se mora tražiti izlaz, ali ne “dobrim namjerama” OHR-a i zapadnih ambasada koji godinama ispunjavaju želje Bošnjaka za dominacijom nad Srbima i Hrvatima.

Dodik je upitao s kojim pravom zapadni ambasadori referendum o Danu Republike proglašavaju neustavnim i prije zasjedanja Ustavnog suda BiH, jer oni nisu sudije, kao ni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

On je konstatovao da je, nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, odmah krenula histerična sarajevska kampanja, a da su se, uz očekivane bošnjačke reakcije, uključile i zapadne ambasade i visoki predstavnik.

“Referendum su odmah proglasili neustavnim, kao da svi ti ambasadori sjede u Ustavnom sudu BiH. Očigledno, u tom sudu su njihovi poslušnici, koji su uvijek spremni, preglasavajući srpske, a često i hrvatske sudije, krojiti i prekrajati međunarodni Dejtonski sporazum”, naveo je Dodik u kolumni za “Glas Srpske”.

On je zapitao zašto Ustavni sud BiH nije uputio neukog Bakira Izetbegovića da ne može tražiti ukidanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, a da pritom ostane 1. mart 1992. kao dan bošnjačke nezavisnosti BiH i 28. avgust 1993. kao dan Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koji se proslavljaju, iako to Srbi ne podržavaju.

“Zašto se ne razgovara jasno i odgovorno o haosu koji stvaraju vječito nezadovoljni bošnjački političari, mržnji koja bljuje sa internet portala i medija, zašto razgovaraju sa nevladinim organizacijama i obilaze njihove tvorevine o ‘genocidnoj Srpskoj’ iako se oni javno deklarišu kao anti-dejton grupe”, upitao je Dodik.

On je naveo da Ustav određuje BiH demokratskom zemljom, koja će djelovati po zakonu i slobodnim demokratskim izborima, i da ako jednom entitetu Ustavni sud BiH ukine zakon koji je donijela vlast izabrana na demokratskim izborima, onda time krši ustav, zakon i izbornu volju građana.

Dodik je podsjetio da je 9. januar – Dan Republike Srpske ustanovljen 1992. godine, prije građanskog rata u BiH i prije nastanka dejtonske BiH, koja je postala nakon što su dva entiteta, potpisujući Aneks četiri kao Ustav BiH, ujedinila teritoriju i vlast.

“Za proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije imao šansu, jer su intervencijama međunarodne zajednice, kroz djelovanje visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH sa troje stranih sudija, evidentna gruba kršenja i dopisivanje Ustava BiH. Pritom se stalno optužuje Republika Srpska za kršenje Dejtona iako ga nikako nije mogla kršiti”, istakao je Dodik.

On je naglasio da se Republika Srpska samo protivi onome u što se izrodilo 20 godina stranog protektorata, bez legaliteta, legitimiteta, a pogotovo ikakve odgovornosti tih kršitelja međunarodnog ugovora i ljudskih prava.

Predsjednik Srpske je napomenuo da u SAD referendum ne postoji u federalnom zakonodavstvu, ali ima široku primjenu u zakonodavstvima država članica i da

raspisivanje referenduma u BiH pripada entitetima, jer nije izričito dato u nadležnost BiH.

On tvrdi da je Izetbegović u pohodu protiv Republike Srpske, institucije BiH pretvorio u instrumente bošnjačke unitarističke politike i da im je oduzeo bilo kakvu vjerodostojnost.

“Prijeteći je upozorio Centralnu izbornu komisiju BiH da ne smije dati biračke spiskove za referendum, jer će krivično odgovarati. Umislio je Bakir da će Republika Srpska odustati od referenduma”, navodi Dodik.

On je podsjetio da je Alija Izetbegović, govoreći o Ustavnom sudu BiH, rekao da se “odluka donosi većinom glasova i praktično zavisi od sudija stranaca. U najgorem slučaju, odluka će dobiti pet od ukupno devet glasova – tri stranca i dva Bošnjaka”, te konstatuje da Alija Izetbegović “samo što nije rekao da su pored bošnjačkih sudija i stranci na bošnjačkom spisku”.

“Zahvaljujući takozvanom Savezu za promjene, Bakir je nastavio gdje je stao Alija. SDS, PDP i Dragan Čavić, svojim ćutanjem, aminovali su da i teritorija Republike Srpske u Han Pijesku bude upisana kao vlasništvo BiH, što krnji 49 odsto onoga što je Srpskoj pripalo Dejtonskim sporazumom. Takvi i služe Bakiru da ukida postepeno Republiku Srpsku, sve dok joj ne ukine i ime da bi ostala prazna ljuštura na nemilost sarajevskoj vlasti”, upozorava Dodik.

On je poručio da će svi oni koji godinama podržavaju kršenje Dejtonskog sporazuma na štetu Republike Srpske dobiti odgovor na referendumu.

“Naša snaga je u dosljednoj primjeni Dejtonskog sporazuma, onako kako je napisan. Zato je referendum 25. septembra praznik slobode i demokratije”, zaključio je Dodik.

 

 

ATV

 

Shortlink: