Možda se i probije: Jeremić na trećem mjestu u utrci za generalnog sekretara UN | Mixer portal

Možda se i probije: Jeremić na trećem mjestu u utrci za generalnog sekretara UN

Rezultat slika za jeremić

 

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zauzeo je treću poziciju u trećoj rundi neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara UN.

 
Antonio Gutereš, Miroslav Lajčak, Vuk Jeremić i Irina Bokova su u najužem krugu za nasljenika Ban Ki Muna, a treći krug izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara završen je sinoć u Savjetu bezbjednosti.

Jeremić je na “Tviteru” zahvalio za ohrabrenje da nastavi u četvrtu rundu izbora za generalnog sekretara UN.

Sa sedam glasova podrške kandidaturi, pet negativnih i tri uzdržana Jeremić dijeli treće mjesto sa Irinom Bokovom iz Bugarske, javili su beogradski mediji.

Vodi bivši premijer Portugala Antonio Gutereš, koji je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučan, dok je na drugom mjestu za sada slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak sa devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučan.

Jeremić je u treći krug ušao sa druge pozicije, iza Gutereša, uz činjenicu da je na prethodnom glasanju jedini smanjio broj negativnih glasova.

Broj kandidata smanjen je sa 12 na 10, jer su hrvatski i crnogorski kandidati, Vesna Pusić i Igor Lukšić, odustali.

Poslije sinoćnjeg glasanja biće formirana rang lista četiri kandidata – prema broju i jačini podrške koju imaju u Savjetu bezbjednosti.

Ako se nešto ne promijeni prije zvaničnog glasanja u oktobru, sljedećeg mjeseca slijedi još jedno nezvanično odmjeravanje snaga.

 

 

Mixer portal

Shortlink: