Banja Luka: Rok simfonija, Dejan Cukić i Gale Kerber održali koncert za oboljele od ALS-a | Mixer portal

Banja Luka: Rok simfonija, Dejan Cukić i Gale Kerber održali koncert za oboljele od ALS-a

tvrđava kastel

Humanitarni koncert za oboljele od amiotrofične lateralne skleroze Banjaluka za ALS održan je večeras na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, uz izuzetnu posjećenost stanovnika grada na Vrbasu.

Nastupili su banjalučka Rok simfonija sa specijalnim gostima – Galetom iz rok grupe Kerber i Dejanom Cukićem, a svoje minute humanosti imali su i drugi muzičari.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Mirko Stanetić rekao je da je to bio način da se javnost podstakne da razmišlja o ALS-u i značaju ranog prepoznavanja te bolesti.

“Trenutno imamo 35 oboljelih koji su registrovani i vrlo je vjerovatno da svi oboljeli nisu u ranoj fazi prepoznati”, rekao je Stanetić.

Član Udruženja oboljelih od ALS-a Zoran Gvozden izrazio je zadovoljstvo posjećenošću koncerta.

“Mislim da smo ovim podigli svijest o ovom oboljenju u Srpskoj, a sljedeći cilj je da obučimo ljekare i nabavimo još neinvazivnih ventilatora. Prikupljeni novac u kampanji biće dovoljan da kupimo još tri, četiri ova ventilatora a jedan je već nabavljen”, rekao je ovaj doktor stomatologije, koji je obolio od ALS-a.

Koncert su pripremili Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Udruženje oboljelih od ALS-a.

Cilj donatorske akcije je prikupljanje novca za nabavku neinvazivnih aparata-ventilatora koji se mogu koristiti kod kuće i pomoći oboljelima da poboljšaju funkciju disanja.

OD ALS-a je nedavno preminula i poznata kantautorka Jadranka Stojaković.

Za pomoć oboljelima od ALS-a i dalje je otvoren humanitarni broj 1412.

Amiotrofična lateralna skleroza je teška mišićna bolest, gdje zbog propadanja neurona u mozgu i kičmi dolazi do postepenog odumiranja i mišića koji učestvuju u gutanju i govoru. U završnoj fazi bolesti otkazuju mišići za disanje i bolesnici umiru zbog gušenja.

 

 

Mixer portal

Shortlink: