Banja Luka: Ulični slikari teško pronalaze mjesto za rad u centru grada | Mixer portal

Banja Luka: Ulični slikari teško pronalaze mjesto za rad u centru grada

Macanović za štafelajom

U evropskim državama ulični slikari i umjetnici su ponos gradova. Nećete posjetiti niti jednu evropsku metropolu gdje na nekom trgu ili ulici nećete vijeti umjetnika za štafelajom, a nerjetko oko njih je uvijek neki mještanin ili turista da zaviri šta to umjetnik crta i na koji način nanosi boje.

I dok je sasvim normalna pojava da na rimskim, pariškim ili štokholmskim trgovima slikari mirno primjenjuju svoju umjetnost u Banjoj Luci, koja se prodaje za grad dostojan Brisela i Strazbura, to nije slučaj. Naime, komunalni policajci kažnjavaju i tjeraju ulične slikare i crtače, ne dozvoljavajući im da rade u centru grada.

Svjedok ove, slobodno možemo kazati, diskriminacije umjetnika je i Macanović Dragoslav koji se ameterski slikanjem bavi od 1988. godine. On je u razgovoru s novinarom Mixer portala objasnio da ga je u slikarski zanat uveo akademski slikar Davor Ljubičić, koji je osamdesetih godina držao umjetničke radionice u Domu kulture (sadašnji Banski dvor).

 

Macanović slila Ferhadiju

Ovog amaterskog slikara, zaokupljenog slikanjem pejzaža, sreli smo ispred tvrđave Kastel.

“Ja na ulicama Banje Luke slikam više sezonski, a radovi su prodajnog karaktera”, kaže slikar i dodaje da dimenzije slika 50 puta 35 centimetara koštaju 20 KM, dok je slika dimenzija 70 puta 50 centimetara oko 40 KM.

Zavisno od tematike ovom amaterskom slikaru treba oko čeriti sata da naslika dve do tri slike najmanjeg formata, a kako tvrdi to zavisi i od njegovog raspoloženja, mada je i rutina jako bitna.

Macanovič slikar

Dragoslav kaže da ga niko od građana ne ometa u radu, te da su jedina prepreka u mirnom slikanju policajci.

“Ovdje ispred Kastela ljudi uglavnom pogledaju šta radim i prođu, ali imao sam problema sa komunalnom policijom kada sam slikao u Gospodskoj ulici, jer oni ne dozvoljavaju uličnim slikarima da slikaju u centru grada”, kaže Dragoslav i dodaje da u centru grada ne slika od kad su ga policajci bukvalno otjerali.

“Prišli su mi policajci i rekli da me posmatraju sedam dana. Strogo su me upitali ‘do kad ti to misliš da radiš’. Nisu bili ni malo prijatni i ja sam odlučio da pokupim štafelaj i platna i dođem na ovo mjesto”, kaže Macanović.

Macanović izpred Kastela

Slikar kaže da je velike probleme imao i njegov mlađi kolega, koji je radio portrete na uglu Trga Krajine.

“Njemu nema šta policija nije radila, čak je dobijao i prijave. Ni sudiji za prekršaje nije bilo jasno kada je doznao da mladića hapse samo zbog toga što slika na ulici”, kaže Dragoslav.

On dodaje da se jednom desilo da su istog mladića priveli jer ovaj nije htio da im pokaže ličnu kartu, mada su njegovi podaci zbog čestog legitimisanja policajcima već od prije bili poznati.

 

 

Dragoslav Macanović banjalučki ulični slikar

 

 

Dragoslav je nakon razgovora s našim novinarom ostao da završi svoju sliku, na kojoj je vještinom umjetnikove ruke bila islikana Ferhadija, nadajući se da ga policija neće otjerati i sa tog mjesta.
Sve je moguće u ovoj zemlji, pa čak i to da dileri devizama u Godspodskoj ulici slobodno i neometano mijenjaju devize najgrublje kršeći zakone, dok policija “ganja” ulične slikare ne dozvoljavajući im da zarade koju marku od ovog poštenog, kreativnog rada.

 

 

 

 

 

 

Mixer portal/E.B.

Shortlink: