Danas posebna sjednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade | Mixer portal

Danas posebna sjednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade

 

Skupština Srbije počeće danas posebnu sjednicu o izboru nove srpske vlade koja će imati 19 ministara, među kojima i tri ministra bez portfelja.
Sjednica će početi u 14.00 časova izlaganjem ekspozea mandatara Aleksandra Vučića, koji je juče najavio da će nova vlada biti vlada napretka i spoj svježine i iskustva.

Predstavljanje ekspozea trajaće više časova, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslijediće glasanje.

Opozicija najavljuje da će napustiti zasjedanje parlamenta ako Vučićev ekspoze bude suviše dugo trajao.

Vladu će predvoditi SNS i njen lider Aleksandar Vučić kao premijer, tri ministarske funkcije imaju koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti.

U novoj vladi biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, među kojima je najviše medijske pažnje izazvala Ana Brnabić, deklarisana gej osoba, dok će sedam ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

O izboru vlade odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi:

“Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Poslije položene zakletve, premijer i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve.

Predsjednik parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedjelje.

U Vučićevom kabinetu biće četiri potpredsjednika Vlade, i to ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar građevine Zorana Mihajlović i ministar trgovine Rasim LJajić.

U novoj vladi ministar finansija biće Dušan Vujović, privrede Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović, rudarstva Aleksandar Antić, pravde Nela Kuburović, državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, odbrane Zoran Đorđević, prosvjete Mladen Šarčević, zdravlja Zlatibor Lončar, rada Aleksandar Vulin, omladine i sporta Vanja Udovičić, kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić.

Mixer portal

Shortlink: