Nišvil: 660 izvođača, 110 koncerata, 11 bina | Mixer portal

Nišvil: 660 izvođača, 110 koncerata, 11 bina

Ovogodišnji “Nišvil” džez festival okupiće od 11. do 14. avgusta 660 izvođača na 110 koncerata i 11 bina, a direktor manifestacije Ivan Blagojević ističe da su pripremili odličan program uprkos činjenici da tek ovih dana potpisuju ugovore sa sponzorima, kao i da će imati najmanje 400 akreditovanih novinara.
Blagojević je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu podsjetio na tešku finansijsku situaciju sa kojom se festival suočava, naglasivši da su oni program pripremili još u januaru i februaru i da je princip “Nišvila” da umjetnici moraju da budu isplaćeni prije početka festivala.
On je podsjetio i da Nišvil svoje novo izdanje dočekuje kao jedan od top 10 džez festivala u Evropi po ocjeni “Gardijana”, što dovodi i prve posjetioce iz Londona. Festival, koji se ove godine odvija pod sloganom “Ka novim koridorima”, aludirajući na osvajanje novih koridora Niške tvrđave, otvoriće na “Main Stage”-u niški sastav “Naisblue”, nakon koga nastupa “Belgrade Dixieland Orkestra”. To će biti prilika i da se njihovom osnivaču trombonisti Ljubomiru Matijaci, jednom od pionira srpske i SFRJ džez scene, uruči nagrade za životno djelo kojom “Nišvil” tradicionalno podsjeća na zaslužne umjetnike u ovoj oblasti. Zvijezda prve večeri svakako je američki gitarista italijanskog porekla Al Di Meola.
Prvi put na “Nišvilu” će se predstaviti jedan kineski bend – “Golden Buddha Jazz Band” koji kombinuje tradicionalnu muziku svoje zemlje sa klasičnim džezom, a izrazili su želju da nastupe i u okviru omaža Šabanu Bajramoviću pa Blagojević očekuje da će obraditi i numeru “Ðelem, Ðelem”. “Nišvil” će samo u glavnom programu ugostiti 25 bendova, a publiku očekuju Sajrus Česnat, Baster Vilijams i Leni Vajt (SAD), Soveto Kinč (Velika Britanija), Oleg Kirijev i “Orlan” bend (Rusija), “JazzCotec Dancers” (Velika Britanija), Bil Evans Band (SAD), “Shakatak” (Velika Britanija), “Tango and jazz Quartet” (Argetina), Džos Stoun (Velika Britanija), “Yuri Honing Quartet” (Holandija), “Remi Panošian Trio” (Francuska)…

Prvi put na “Nišvilu” će koncert održati Bilja Krstić i ansambl “Bistrik”, koji će u godini jubileja – 15 godina “Bistrika” i 40 godina umjetničke karijere Krstićeve, predstaviti novi album “Svod”. Nove albume će predstaviti i “Belgrade Dixieland Orcestra” i Milan Petrović Kvartet, a Blagojević naglašava da je to nevjerovatno u današnjoj situaciji i uputio apel svim muzičarima da se ujedine “poput filmadžija” i izbore se za veća sredstva za objavljivanje albuma i putovanja u inostranstvo, podsjetivši da je iz budžeta opredeljeno 600 miliona za snimanje filmova i 70 miliona za filmske festivale, a samo 33 miliona za muziku. Blagojević je najavio bogat prateći program “Nišvila”, koncerte u Kazneno popravnom zavodu i Gerontološkom centru, 200 polaznika radionica koje će držati gosti festivala, veliki broj domaćih izvođača, kao i da će predložiti da lijevi koridor Niške tvrđave ponese ime Miše Blama.

agencije

Shortlink: