Pronađeno Direrovo djelo iz 16. vijeka | Mixer portal

Pronađeno Direrovo djelo iz 16. vijeka

Pronađeno Direrovo djelo iz 16. vijeka
Državna galerija u Štutgartu povratila je graviru u bronzi velikog njemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra, izrađenu u 16. vijeku, koja je pronađena u jednoj antikvarnici u francuskom gradu Sarburu, saopšteno je iz Galerije.
Djelo “Anđeo kruniše Bogorodicu”, naslikano 1520. godine, nađeno je zahvaljujući jednom penzionisanom francuskom arheologu koji je graviru slučajno otkrio u jednoj antikvarnici, rekla je portparolka Galerije Anet Frankenberger.
On je na poleđini gravire primijetio pečat Državne galerije u Štutgartu i otišao u banku podataka o nestalim umjetničkim djelima, gdje je saznao da je gravira izgubljena krajem Drugog svjetskog rata.
Prema riječima Frankenbergerove, Direrovo djelo nađeno je u dobrom stanju jer je “vjerovatno” bilo uvijeno u papir, a prije nego što je ponuđeno na prodaju, bilo je u vlasništvu nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika Sarbura.
Ona je rekla da se još ne zna kada će gravira biti ponovo izložena za javnost. Albreht Direr (1471 – 1528) bio je njemački renesansni slikar, grafičar i teoretičar umjetnosti. Njegovi najpoznatiji bakrorezi su “Đavo i smrt”, “Melanholija” i “Sveti Jeronim u ćeliji”, a poznat je i po autoportretima i oltarskim slikama.

Agency

Shortlink: