BANJA LUKA: Večeras promocija knjige “Mulat albino komarac” Steve Grabovca | Mixer portal

BANJA LUKA: Večeras promocija knjige “Mulat albino komarac” Steve Grabovca

 

Promocija knjige Steve Grabovca MULAT ALBINO KOMARAC održaće se u utorak 14. maja u Crvenom salonu Banskog dvora u 19 časova. Stevin roman prvenac objavila je izdavačka kuća “Imprimatur”.

Promociji će prisustvovati autor romana Stevo Grabovac, vlasnik izdavačke kuće “Imprimatur” Boris Maksimović, a moderator će biti Vanja Šušnjar Čanković članica udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, koji je u saradnji sa izdavačem organizator ovog događaja.

Recenzent romana je poznati pisac Bekim Sejranović, a on o romanu kaže sljedeće:

Roman Steve Grabovca, Mulat-Albino- Komarac je svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji. Na samom početku, u djetinjstvu ta generacija pred sobom kao da ima, bar se tako može činiti onima koji su u to vjerovali, neku budućnost, no umjesto toga, slijedi ratna apokalipsa, upropaštene tinejdžerske godine, a potom, kad dođe nekakav mir, slijedi život bez nade u postakopoliptičnom, postratnom, distopijskom društvu kojega danas svi tako dobro poznajemo.

„Imam 26 godina i nikakavu budućnost“ je rečenica koja se ponavlja kao lajtmotiv ovog romana čija struktura podsjeća na svojevrsni kaledioskop sjećanja iz ranog djetinjstva u doba mira, zatim iz ratnih vremena i potom tavorenja u siromaštvu postratnog bosanskohercegovčkog društva.

„Nikad neću shvatiti ljude koji ruše da bi zatim ponovo gradili,“ reći će pripovjedač ujedno i glavni lik.

Taj pripovjedač je duboko svjestan svoje bezizlazne situacije, analizira je iskreno i bez uljepšavanja, ali s određenom dozom autoironije i crnog humora koji ipak malo pomaže u apsurdnoj svakodnevnici.

Jedine rijetkle svijetle tačke u pripovjedačevom životu ispričanom u prvom licu jesu nekoliko drugara, povremena uživanja u lakim drogama i alkoholu i, naravno, rock muzika, čije se značenje može iščitati i iz samog naslova knjige, ali to čitatelj shvati tek nakon što pročita knjigu.

Ima u ovom romanu i mjesta za ljubav, onu naivnu i nevinu mladalačku ljubav, ali ona ostaje neostvarenom i postoji samo da bi i ona postala jedna od tužnih, ali nezaboravnih uspomena. Ni ta ljubav nije imala budućnost kao niti bilo šta drugo u ovom romanu koji ne ostavlja mjesta za bilo kakvu nadu.

Roman Mulat-Albino-Komarac jedno je od mnogih pripovijesti o prošlosti koju bi najradije svi zaboravili. Ali to nije tako jednostavno jer je ta i takva prošlost uvjetovala budućnost glavnog lika koji svako malo ponavlja kako nema budućnosti, nema rješenja, nema novca, nema nikoga.

Na koncu, radi se izuzetno čitljivom, ali i tužnom štivu, pisanom iskrenim i jednostavnim jezikom, bez zadrške i bez ikakve naznake politiziranja.

Stevo Grabovac napisao je roman koji će se čitati i dugo pamtiti.

 

 

Mixer portal

Shortlink: