Pravda za Davida s Trga Krajine poručuje: Strahujemo jer nas vlast smatra državnim neprijateljima! | Mixer portal

Pravda za Davida s Trga Krajine poručuje: Strahujemo jer nas vlast smatra državnim neprijateljima!

 

Okupljanja grupe Pravda za Davida na banjalučkom Trgu Krajine na godišnjicu njegovog nestanka nije dozvoljeno. Umjesto okupljanja održana je konferencija za novinare.

 

To je nastavak serije zabrana od kraja prošle godine zbog, kako je tada saopšteno iz MUP-a Srpske, učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnog djela i nepoštovanja zakona o javnom okupljanju RS.

Novu zabranu okupljanja grupe Pravda za Davida radi obilježavnja godišnjice nestanka, odnosno otmice i ubistva Davida Dragičevića na Trgu Krajine, MUP Srpske pravda time da je posljednje okupljanje 30.decembra prošle godine, između ostalog, imalo za epilog izvršenje navodno više krivičnih djela i narušavanje javnog reda i mira.

Aktivistima grupe Pravda za Davida iz MUP-a su ponudili alternativnu lokaciju u parku Mladen Stojanović, što su oni odbili. U znak protesta, večeras nije bilo ni redovnog okupljanja ni pred hramom Hrista spasitelja.

“To je jedna vrsta alarma svima da je ovo što se radi prema ljudima koji samo traže istinu i koji su stali mirna srca i čiste duše uz porodicu Dragičević nedopustivo. Ono što mi primjećujemo i od čega strahujemo jeste činjenica da nas sopstvena država tj. vlast ove države smatra unutrašnjim odnosno državnim neprijateljima i samim tim nam stavljaju mete na čelo i danas i sutra…Mi strahujemo za svoje živote u ovom gradu”, kaže Ozren Perduv, iz grupe Pravda za Davida, koji je na Trgu Krajine održao konferenciju za novinare.

– Da nas smatraju neprijateljima dokaz je i to da je nekoliko građana koji podržavaju porodicu Dragičević ponovo legitimisano jer su u nedjelju naveče 17. marta na Trg Krajine došli sa Davidovom slikom sa kojom su htjeli da se slikaju u znak obilježavanja godišnjice Davidovog nestanka – kažu iz grupe Pravda za Davida.

“U tom momentu se stvorilo više policijskih vozila u roku dvije do tri minute na Trgu Krajine. Oni nisu bili na cesti parkirani već su se odmah stvorili i zabarakadiralo te ljude i to je po meni otvorena prijetnja tim ljudima“, upozorava Perduv.

Premijer Srpske Radovan Višković kaže da se ne mogu dozvoliti bilo kakva okupljanja kojima će se nanositi šteta građanima. Iako priznaje da Tužilaštvo u slučaju ubistva Davida Dragičevića ne radi svoj posao kako treba, ipak je, tvrdi Višković, za sve nedoumice adresa upravo tužilaštvo.

“Vi znate da je ovdje okupljanje bilo skoro devet mjeseci koje nikome nije smetalo ljudi su izražavali svoj protest i ja kao predsjednik Vlade apsolutno dajem podršku Tužilaštvu čak smo spremni kao Vlada da im damo i određene materijalne stvari da oni odrade sve što je potrebno da bi ovaj slučaj što prije okončali. Ovdje nema politike, ovdje Vlada misli samo o bezbijednosti svih građana koji žive u Banja Luci i Republici Srpskoj i tako bi se ponašalli prema svima drugima i to nema nikakve veze sa tim pokretom”, rekao je Višković.

Loš rad Tužilaštva ogleda se i u procesu istrage policijskih službenika koji su 25. decembra primijenili silu prema građanima Banjaluke, za šta postoje i autentični video snimci. Ipak, iz banjalučke policijske uprave još uvijek nemaju konkretan odgovor o detaljima istrage i da li su policajci ispitani.

“Predmet je upućen službi za zaštitu integriteta i zakonitosti koji će nakon sprovedenog postupka u skladu sa njihovim uputstvom o radu dostaviti nama izvještaj u skladu kojeg ćemo mi preduzeti odgovarajuće mjere i radnje prema policijskim službenicima”, ističe Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave u Banjaluci.

BN TV

Shortlink: