Ameri nude Turskoj sistem “patriot” za 3,5 milijardi dolara | Mixer portal

Ameri nude Turskoj sistem “patriot” za 3,5 milijardi dolara

Srodna slika

 

Amerika je iznijela zvaničnu ponudu Turskoj za prodaju protivraketnog sistema “Patriot” za 3,5 milijardi dolara, ali samo pod uslovom da Ankara odustane od kupovine “es-400 od Rusije”, pišu danas turski mediji.

Turski dnevnik “Jeni Safak” piše da je američka delegacija sredinom sedmce posjetila Tursku kako bi ministrima odbrane i spoljnih poslova iznijela uslove kupovine protivraketnog sistema.

Komentarišući razgovore o nabavci američkog protivraketnog sistema, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu naglasio je da nema planova za otkazivanje ugovora sa Moskvom.

“Nabavka sistema `es-400` ispunjava hitne i kratkoročne bezbjednosne potrebe Turske. Preduzećemo neophodne mjere da taj sistem bude upotrebljen nezavisno i da ne škodi sistemima NATO i `ef-35`. I dalje smo u kontaktu sa američkim vlastime koje su osjetljive po ovom pitanju”, istakao je Čavušoglu.

Američki Stejt department odobrio je u decembru prodaju 80 protivraketnih sistema “Patriot” i 60 drugih raketa uz lansirne stanice, radare i ostalu opreme Turskoj.

List podsjeća da su turske vlasti, koje već duže vrijeme pokušavaju da nabave “Patriot”, bile nezadovoljne postupcima Vašingtona jer im nije prodao sistem “kada im je najviše bilo potrebno”.

Ankara je 2017. godine potpisala ugovor sa Rusijom o kupovini protivraketnih sistema “es-400”. Postavljanje sistema u Turskoj treba da počne u oktobru ove godine.

Mixer portal

Shortlink: