Miljan Kovač: Ko se boji Vukote još? | Mixer portal

Miljan Kovač: Ko se boji Vukote još?

Rezultat slika za vukota

 

Vukoti Govedarici, kao kandidatu za predsjednika Republike Srpske, mnogo štošta zamjeraju kako politički protivnici, tako i pojedinci koji ga formalno podržavaju. Zmjeraju mu „urbani“ sljedbenici šatorskog pjevača Baje, to što su mu hobi gusle i što je iz malog mjesta, „takoreći selendre“, umjesto da je dijete s „banjalučkog asfalta“, poput Željke, Stevandića, Špirića, Baje i ostale „gradske raje“. Ali ko za njih mari. Preovlađujući je strah vukova sa orasima u džepovima, puterom na glavi i tajkunima ispod miške, od Vukote kome nikako da pronađu ni oraha ni putera, a ni kamioni koji su u ratu prevozili brašno iz ravne Hercegovine u krševitu Vojvodinu, im više ne doleze u snove, niti san na oči. Zaprepašćeni i razočarani što ni strune gusala, ne podmazuje puterom nego tamjanom, shvatiše brzo da Vukota nije vuk iz bajke i da ne priča bajke kada kaže da će ako pobijedi prvo dati na uvid sav svoj imetak i inicirati Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

Najvaljivali su to, kažu i neki prije, ali za razliku od njih ovaj se ne šali. Kada su to shvatili preplašenih šest papaka, shvatiše da bi mogao doći kraj i njihovoj bajci, prepunoj vila, limuzina, srebra i zalta, „mukotrpno“ zarađenog u junačkom lovu u mutnom, koji traje decenijama. E to je Vukotina najveća greška, kaže mi jedan dobronamjrni čiča prije par dana. Šta mu bi da javno kaže da će pokazaiti svu svoju imovinu, i da će insistirati na Zakonu o ispitivanju porijekla imovine?

Ma govrili su i drugi, da će se boriti protiv kriminala. Obećavali. Sjećamo se i Dodikovog Specijalnog tužilaštva, koga više nema, a nema ni osuđenih kriminalaca. Nismo zaboravili ni Dodikovu Komisiju za reviziju privatizacije, koja nije utvrdila ni jednu nepravilnost u privatizaciji!

Ali ovo je nešto drugo. Vukota se ne šali i to je očito. Nije on toga kova. Nije onaj vuk iz bajke, znaju to dobro njih sedam jarića iz sedam stranaka i pozicionih i opozicionih. E Zato se oni Vukote plaše više nego vuka. Zato se u strahu sastaju i tajno i javno utvrđuju stare dilove i dogovaraju nove. Sve može kod njih. Mogu biti i vlast i opozicija i ova i ona partija, samo da im s eimovina ne čačka. Znaju dobro kako su je zaradili. Brzinom kojom su je zaradili mogli bi bez nje i ostati. I dok se to ne desi nećemo naprijed. Nema dalje. Nema novih investitora, nisu ludi da ulažu u zemlju u kojoj su im konkurencija tajkuni, koji su milion zarade za 12 dana, a milijadu za 12 godina dok su oni i njihovi na vlasti.

Tekst objavljen uz dopuštenje autora MILJANA KOVAČA

Shortlink: