Da li Dodik ne želi da žrtvuje krivce?! | Mixer portal

Da li Dodik ne želi da žrtvuje krivce?!

 

Priča o ubistvu Davida Dragičevića i borbi njegove porodice, prijatelja i građana da se sazna puna istina tema je brojnih medija i analiza. Tako učesnici emisije Most Radija Slobodna Evropa ocjenjuju da Davidovo ubistvo može snažno poremetititi Dodikov rezultat na izborima. Vlast se plaši onoga što se dešava na Trgu, jer znaju šta je u pozadini, ocjenjuju analitičari.

Slučaj Dragičević – prijetnja je po Milorada Dodika i njegov SNSD. Upravo ta struktura se plaši obećanja oca pokojnog Davida Dragičevića Davora da, u slučaju da se ne otkriju i ne kazne ubice njegovog sina, izbora neće biti, to ističe profesor sociologije na Univerzitetu u Banjaluci Ivan Šijaković za RSE.

“Jedino što može poremetiti Dodikov uspeh je ubistvo Davida Dragičevića. Pogotovo što je Davidov otac Davor rekao da neće biti izbora ako ne bude rešeno ubistvo njegovog sina. Mislim da je to jedino čega se plaše Dodik i njegova partija. Zato oni i puštaju da se to dalje ne zakuvava da se ne stvaraju problemi”.

Vladajući su u početku mislili – svako čudo za tri dana. Ali protesti građana traju više od 170 dana i policija to dozvoljava.

“Oni su oprezni. Inače bi u drugoj situaciji policija oterela te ljude sa trga i oduzela im transparente. Ali se plaše. Znaju šta je u pozadini”, dodaje Šijaković.

Očigledno je da postoji bunt građana protiv torture policije i pravosuđa, istakao je za RSE politički analitičar Žarko Papić. Ali to nije sve:

“Svaki autoritarni i totalitarni lider ima represivni aparat koji ga drži na vlasti. Ali jednog momenta represivni aparat – mislim na policiju, tužilaštvo i sudstvo – postane toliko jak da možu da ugrozi i samog šefa šefova. I odatle velika opreznost Dodika. Prilikom susreta Davora Dragičevića i Dodika, Davor je Dodiku uputio vrlo oštre riječi, a ovaj mu je na to odgovorio: ‘Ne zaboravi, ja sam na tvojoj strani’. Dakle, Dodik je indirektno rekao – postoji i druga strana, samo joj ja ne mogu ništa”, ocjenjuje Žarko Papić, politički analitičar.

U pitanju je odnos snaga između represivnog aparata i vođe koji je autoritaran, a takvih primjera u istoriji je mnogo.

“Nema ni jedne situacije u istoriji uzmite samo slučaj Miloševića, gdje veliki šef pada onog momenta kada mu represivni aparat otkaže poslušnost”, dodao je Papić.

A kada bi se dogodilo da Dodik žrtvuje policijske šefove koji su umiješani u slučaj Davida Dragičevića – to bi značilo da su oni koji protestuju u pravu.

Ivan Šijaković: To bi otežalo, ne toliko njegovu poziciju, koliko poziciju njegove partije. Tako da Dodik tu neće ništa da dira.

Svim ozbiljnim ljudima je jasno da je bezbednost u Republici Srpskoj na vrlo niskom nivou, a slučaj Dženana Memića je pokazao – i u celoj Bosni i Hercegovini – navodi stručna javnost.

BN TV

 

 

Shortlink: