Novinari dali podršku pretučenom kolegi Vladi Kovačeviću. Policija napravila živi štit ispred Palate RS | Mixer portal

Novinari dali podršku pretučenom kolegi Vladi Kovačeviću. Policija napravila živi štit ispred Palate RS


Danas su novinari dali podršku pretučenom kolegi kojeg su juče u večernjim časovima presrela dvojica maskiranih osoba u naselju Mejdan, nenjevši mu metalnim palicama teške fizičke povrede. Društvo protestantima su pravili i policajci koji su stajali ispred palate predsjednika RS.

Novinar Milorad Milojević pročitao je okupljenim novinarima pismo podrške Vladimiru Kovačeviću.

„Došli smo ovdje zgroženi onim što se dogodilo našem kolegi i prijatelju Vladimiru Kovačeviću. Došli smo dati podršku našem Vladi. Došli smo ovdje zato što godinama naše kolege trpe prijetnje, vrijeđanja i nepoštovanje, zato što je novinarstvo palo na najniže grane, pa treba li onda da dopustimo da nas i tuku? Da li ove metalne šipke kojima je tučen Vladimir Kovačević, znače da svako ko pošteno i časno radi novinarski posao može očekivati batine? Da li se metalnim šipkama danas tuku sloboda novinarstva, sloboda izražavanja i sloboda kretanja?“ upitao je Milojević dodavši kako narod koji nesporazume rješava šipkama neće daleko dogurati…

“Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i kretanja. Tražimo da se napadi na novinara kvalifikuju kao napad na službeno lice. Od policije očekujemo izvještaj o tome kako je vođena istraga – kazao je Milojević.

On je rekao kako su se okupili novinari iz svih redakcija da zatraže od institucija da se ograde od ovog zločina nad novinarom Vladimirom Kovačevićem i da što hitnije rasvijetle počinioce ovog nedjela, te da ih primjereno kazne.

“Napadi političara, biznismena i svih drugih na novinare i medije treba da prestanu. Novinari nisu protiv sistema, novinari su za sistem, pravičan i jednak za sve.

U novinarstvu se sve rješava dijalogom i zato ne želimo sistem u kome se stvari rješavaju nasiljem samo zato što se nekom ne svidja šta radimo, kako i za koga radimo.

Došli smo da kažemo da necemo ćutati i dozvoliti da nas anonimni nasilnici degradiraju i sprečavaju u obavljanju posla.Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i sloboda kretanja, kao i da se konačno napadi na novinare počnu kvalifikovati kao napadi na službena lica.” poručio je Milojević.

On je rekao kako je ovo spontani skup.

“Ovaj put upozoravamo. Ukoliko napad na Vladimira Kovačevića ne bude riješen u najskorije vrijeme i napadi na medije ne budu zaustavljeni, i mi ćemo se sljedeći put bolje organizovati u odbrani novinarske časti i profesije” poručio je Milojević.

Mixer portal

Shortlink: