Evropska sedmica mobilnosti 2018 – poziv za registraciju! | Mixer portal

Evropska sedmica mobilnosti 2018 – poziv za registraciju!

 

Od 16. do 22. septembra 2018. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM). Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je još 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2500 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

 

“Građani evrope vole raznovrsnost u ishrani, modi, muzici, ali zašto su kada se radi o transportu vezani uglavnom na jedan jedini način kretanja? Ovogodišnja Evropska sedmica mobilosti nas potiče da istražimo različite modele kretanja da bi stigli od tačke A do tačke B, te da razmišljamo koji nam način kretanja najbolje odgovara”, rekao je Tihomir Dakić, koordinator programa Transport.

 

Evropska sedmica mobilnosti se ove godine fokusira na multimodalnost, kombinovanje transportnih modela u okviru jednog ili više putovanja.

“Mnogi od nas se instiktivno opredjeljuju za isti način transporta kada krećemo na neki put bez da promislimo o specifičnosti putovanja. Na primjer, automobilom se najbrže stiže do mora sa porodicom, ali da li je to najbolji način da ih se odveze u centar grada gdje je slobodnog prostora jako malo i često je ograničen?”, kaže Dakić.

 

Dakić poziva građane da isprobaju različite modove transporta.

“Krenite u teretanu biciklom da bi mogli što bllje da se zagrijete ili na povratku opustite od treninga, otiđite autobusom na tržnicu da bi izbjegli parkiranje automobila u centru grada i trošenje novca za taj parking”, pozvao je Dakić i dodao da veliki efekat možemo da postignemo tako što ćemo osim putovanja da pješačimo ili vozimo bicikl, čime ćemo imati zdravstvene koristi ali ostvariti i uštede.

 

Prihvatanjem koncepta multimodalnosti, znači da promišljamo o tome kako da se krećemo kroz naš grad te spremnost da isprobamo neke nove oblike mobilnosti.

“Iz perspektive lokalne zajednice, oni su dužni da podrže i razvijaju alternativne modele kretanja. Uvođenjem nekih održivih načina transporta u naša putovanja, ne samo da možemo imati pozitivan uticaj na životnu sredinu, već možemo se uvjeriti da smo spremniji i sretniji, uz manju potrošnju novca”, tvrdi Dakić.

 

Evropska sedmica mobilnosti 2018. godine sa temom “Multimodalnost”, obilježavaće se pod sloganom “Kombinuj i kreći se!”.

 

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke je nacionalni koordinator ove kampanje, a ovom prilikom, u ime Evropske komisije, pozivamo sve opštine i gradove u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju “Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”.

 

 

Mixer portal

 

Shortlink: