Prvi zamjenik visokog predstavnika Hearne sastao se sa Davorom Dragičevićem | Mixer portal

Prvi zamjenik visokog predstavnika Hearne sastao se sa Davorom Dragičevićem

Kao odgovor na pisani zahtjev Davora Dragičevića, oca stradalog Davida Dragičevića, za sastanak sa visokim predstavnikom, prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis W. Hearne danas se u Sarajevu sastao sa Davorom Dragičevićem.

Visoki predstavnik Inzko nije u BiH ove sedmice, saopšteno je iz OHR-a.

U znak poštovanja i razumijevanja za tragičnu situaciju Davora Dragičevića, OHR je pristao da sasluša njegove stavove, a tom prilikom mu je prvi zamjenik visokog predstavnika izrazio saučešće zbog gubitka sina.

Ured visokog predstavnika nema ulogu u trenutnoj istrazi o ovom konkretnom slučaju. Međutim, OHR smatra da svi nivoi vlasti u zemlji moraju naći efikasno rješenje za mnogobrojne probleme u oblasti vladavine prava u BiH.

Dragičević i svi građani BiH imaju pravo da očekuju temeljitu, profesionalnu i objektivnu istragu kao i sudske procese u svim slučajevima, navode iz OHR-a.

Davor Dragičević je rekao na sastanku da je primoran da istinu i pravdu traži na ulici gdje već pet mjeseci zahtijeva da se odgovorni za smrt njegovog sina procesuiraju za monstruozan zločin koji su počinili.

“Već pet mjeseci imenom i prezimenom pominjem sve one za koje smatram i posjedujem dokaze da su učestvovali u organizaciji Davidovog ubistva. To su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, direktor Policije Darko Ćulum, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić, direktor Republičkog zavoda za sudsku medicinu Željko Karan, glavni tužilac Želimir Lepir i postupajući tužilac Dalibor Vrećo”, rekao je Davor Dragičević.

Dragičević je zamolio OHR da mu u roku od 30 dana u skladu s ovlastima koje posjeduju, pokušaju pomoći da institucionalnim putem, mirno i dostojanstveno riješi slučaj ubistva svog sina i dočeka pravdu.

 

Mixer portal

Shortlink: