O ONOME ŠTO I VRAPCI NA GRANAMA ZNAJU: Analiziram, dakle postojim! | Mixer portal

O ONOME ŠTO I VRAPCI NA GRANAMA ZNAJU: Analiziram, dakle postojim!

Rezultat slika za analiza

 

Za vladare i vlast ne postoji loša kritika. Za njih je svaka reklama, pa i ona najgora, odlična. Njima je važno da se piše bilo šta i da se spominju u medijima, pa makar i u najgorem svjetlu. Jer uvijek se neko nađe koji će reći: “Ne bi vi o njemu pisali i pričali da on nije bitan faktoru u razvoju naše društvene zajednice.”

Zato vam je zalud čitati kolumne i komentare. I ptice na granama znaju da većina onih “poznatih faca”, koji analiziraju postojeće stanje za tu rabotu dobijaju novac, isto kao i oni koji se bave politikom cijevčeći pare iz državne kase. Sve to funkcioniše po principu spojenih posuda. Vlast pravi sranja da bi analitičar konstatovao da se vlastodržac ispraznio. Po kome? Po narodu, naravno, neće valjda po analitičaru. Jer analitičar im treba da bi im davao na značaju kako su oni tobože neodoljivi u štetočinstvu, pa čak i onda kada prave najveća sranja. I nikada analitičar neće reći ništa konkretno protiv sistema, jer da sistem nije nesistematičan i on bi ostao bez posla.

Dobro je, pa čak i poželjno, da sranja u državi bude što više, jer u tom slučaju imaće i analitičar o čemu da priča i piše.

Problem je što u našoj državi opozicija ne postoji, jer svaka politička partija participira u nekom od bezbroj nivoa vlasti. Ako nisu u Parlamentu BiH, jesu u Nardnoj skupštini. Ako nisu u NPRS jesu u Gradskom vijeću. Ako nisu u Predsjedništvu BiH, jesu u Palati RS ili Vladi RS. Ovo je doba blebetanja i krađe, prazne priče i punih džepova najgoreg šljama koje postojati može.

Demokratija i jeste stvorena da svakojaki analitičari i mediokriteti razglabaju o postojećem stanju. Demokratiju su i izmislili oni koji su jaki na riječima, a slabi na djelu. Zato demokratija i ne vrijedi pišljivoga boba. Na kraju, demokratiju će slomiti oni na čijim su se leđima sve vrijeme lomila koplja i koji su teret društva nosili na svojim plećima. Nije ni bitno ko je na vlasti sve dok je sistem truo. Treba mijenjati sistem, a kad se sistem promjeni i opošteni lako ćemo pronaći poštene ljudi koji će se primiti vlasti.

Autor: Ernest Bučinski

Shortlink: