Odobren zahtjev Davora Dragičevića da se obrati poslanicima na sjednici 10. maja | Mixer portal

Odobren zahtjev Davora Dragičevića da se obrati poslanicima na sjednici 10. maja

Narodna skupština RS 10. maja o stanju bezbjednosti i “slučaju Dragičević”. Odobren je zahtjev Davidovog oca da se obrati poslanicima

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će biti razmatrano stanje bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj – “Pravda za Davida – Pravda za sve“ bit će održana 10. maja – odlučio je danas skupštinski kolegijum.

Zahtjev za ovu sjednicu podnijelo je 29 narodnih poslanika iz opozicionih stranaka, koji su pripremili i materijal za razmatranje.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je rekao da je odobren i zahtjev oca stradalog banjalučanina Davida Dragičevića, Davora, da se obrati poslanicima.

Ne smatra da neće biti usvojen dnevni red ove posebne sjednice.

Čubrilović kaže da se institucijama mora vjerovati i tražiti od njih da obavljaju svoj posao što je moguće profesionalnije.

-Narodni poslanici, podnosioci zahtjeva za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a smatramo da postoji opravdan strah javnosti u RS da je stanje bezbjednosti pogoršano nakon niza događaja koje MUP RS nije na vrijeme razjasnio – navodi se u dokumentu, koji je predložen za razmatranje na ovoj sjednici.

U proteklih nekoliko sedmica desili su se, kako navode, određeni događaji koji ukazuju na narušenu bezbjednosnu situaciju u Banjoj Luci.

Radi se o slučaju, podsjećaju, smrti dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića, a koja je prvobitno okarakterisana kao zadesna, s tim da su činjenice i okolnosti koje su se svakodnevno pojavljivale u javnosti “na kraju pružile osnove sumnje cjelokupnoj javnosti da je riječ o nasilnoj smrti nesretnog mladića“.

Nakon Davidove smrti, podsjećaju, na jednu poslovnu zgradu ispaljen je projektil iz ručnog raketnog bacača “zolje“, čiji počinioci nisu do današnjeg dana pronađeni.

-Dodatan strah unose i prijetnje koje su dobili pojedini tužioci, što ukazuje da ni ljudi koji obavljaju određene odgovorne dužnosti i koji imaju pravo na svaku vrstu zaštite nisu sigurni i moraju da strahuju za ličnu i bezbjednost svojih porodica. Zbog niza događaja koji su doveli do situacije pojačane nesigurnosti građana zatražili smo da o bezbjedonosnoj situaciji raspravlja Narodna skupština RS – navela je u materijalu za posebnu sjednicu jedna trećina poslanika.Davor Dragičević je sinoć okupljenim na Trgu Krajine pročitao pismo koje je uputio Narodnoj skupštini RS.

“Poštovani, s obzirom na informaciju iz javnosti, da bi trebala biti zakazana posebna sjednica NSRS na kojoj bi se razmatralo stanje bezbjednosti u Banjaluci i RS, sa posebnim osvrtom na smrt moga sina Davida Dragičevića, smatram da bi se ja kao Davidov otac i predstavnik grupe Pravda za Davida koja broji preko 90000 članova, trebao obratiti i govoriti na pomenutoj sjednici. Molim vas da u skladu sa aktima NSRS odobrite moje obraćanje narodnim poslanicima u trajanju od desetak minuta na zakazanoj posebnoj sjednici”

 

 

 

 

Mixer portal

Shortlink: