FB će omogućiti identifikaciju prijatelja koji dijele lažne vijesti | Mixer portal

FB će omogućiti identifikaciju prijatelja koji dijele lažne vijesti

Facebook će ove sedmice izvršiti update koji će omogućiti dodatne mogućnosti u borbi protiv lažnih vijesti. Iako se na prvi pogled čini da će update doprinijeti stvaranju boljeg konteksta za vijesti koje se pojavljuju na News Feedu, on krije i sakrivenu opciju – omogućit će identifikaciju prijatelja koji dijele lažne vijesti.

 Novi update je prvi put testiran prošle godine, a dozvoljava korisnicima da klikom na ikonicu “i” otkrije izvor vijesti, povezane članke i “mapu” dijeljenja vijesti koja sadržava informacije fizičke lokacije mjesta najčešćeg dijeljenja i korisnike, odnosno prijatelje koji to čine.

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vijest. S druge strane, dijeljenje vijesti otkriva njenu opću popularnost te popularnost među vašim prijateljima.

Ipak, i pored činjenice da će se na taj način doći do bolje slike o navodnim političkim uvjerenjima prijatelja na Facebooku, ali i o navodnom nivou njihove povodljivosti u kontekstu lažnih vijesti, opcija ne dozvoljava uvid u to zašto je nešto podijeljeno. Dakle, ne postoji način da se, recimo, detektuje potencijalni sarkazam ili kritika.

Mixer portal

Shortlink: