Njemačkoj nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe nege i pomoći | Mixer portal

Njemačkoj nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe nege i pomoći

Rezultat slika za njegovatelj

Novi ministar zdravstva Jens Špan želi da smanji ovaj drastičan manjak njegovatelja pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije.

Špan je rekao kako je planirano, prema nacrtu novog zakona, da s eangažuje novih 8000 radnika ovog profila, ali vodeće humanitarne organizacije procjenjuju da je Njemačkoj ukupno potrebno doadtnih 100 000 njegovatelja, kako bi se pokrile potrebe starije populacije u Njemačkoj.

Ponovo ćemo pokušati da aktiviramo domaću radnu snagu, a istovremeno intenzivno tražimo i njegovatelje iz evropskog  komšiluka. U EU je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage”, rekao je Špan.

On je najavio i ubrzanu nostrifikaciju diploma i stručnih svjedočanstava kandidata iz inostranstva.

”Ponekada ovai procesi traju mjesecima i godinama prije nego što ljekarima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu da prionu na posao priznaju diplome”, rekao je Šan i dodao da će se ovaj problem u saradnji sa saveznim pokrajinama, ubrzano rješavati.

Špan je na kritike da drugim zemljama EU želi da pokupi deficitarne radnike odgovorio da je pojačan uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka ovih radnika u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa su i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo primamljivijim između ostalog i povećanjem plata. Mediji upozoravaju na činjenicu da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog cjenovnika ugovora.

Regularno i za puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade mjesečno oko 3000 eura bruto dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju oko 500 eura manje.

Prema poslednjim statistikama iz 2015., u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih negovatelja, a najviše ih dolazi iz Poljske, zatim iz Bosne i Hercegovine i Kazahstana.

Izvor

Shortlink: