Na području BL upaljeno narandžasto upozorenje! Hoće li biti još “minusa”? | Mixer portal

Na području BL upaljeno narandžasto upozorenje! Hoće li biti još “minusa”?

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je za danas narandžasto upozorenje zbog olujnih vjetrova na području Bihaća, Banje Luke i Livna.

Upozorenje u Banjoj Luci izdato je zbog umjerenog do jakog juga, a popodne i uvečer olujni vjetar uz udare od 50 do 70 kilometara na sat. Udari vjetra južnog smjera od 55 do 75 kilometara na sat mogući su i na području Bihaća i Livna.

Žuto upozorenje izdato je za ostale dijelove zemlje, gdje se također očekuju nešto slabiji udari vjetra. Narandžasto upozorenje izdaje se za opasno vrijeme i neuobičajene vremenske prilike koje mogu izazvati štetu.

PRIJETE LI NAM NOVA “ZAZIMLJENJA”

Nakon zimske epizode krajem februara, kao da smo se polako oprostili od najhladnijeg godišnjeg doba željno iščekujući sve toplije i stabilnije vrijeme. Lovcima na oluje vjerojatno su na pameti već bile i prve grmljavinske nestabilnosti, javlja Istramet

Ipak, prema najsvježijim izlazima prognostičkih modela, možemo konstatirati kako zima još nije rekla svoje! Nije uzalud mart u narodu poznat i kao luđak, a gdje su još i 3 nadaleko poznate marčane bure.

Zahvaljujući razvoju anticiklone iznad Skandinavije, krajem sedmice biće otvoren put hladnom zraku direktno iz srca Sibira. Sinoptička situacija biće prava zimska uz visok tlak zraka na sjeveru kontinenta i ciklone u Sredozemlju.

U takvoj situaciji hladan zrak polarnog porijekla premještaće se prema jugozapadu kontinenta uz naglo zahladnjenje i pravi temperaturni šok u srednjoj Europi. Prema trenutnim modelima, temperature zraka mogle bi se naglo sniziti i za 15-ak stepeni Celzijevih.

Prema dijelu prognostičkih modela, a svakako valja izdvojiti UKMO i GFS, pošiljka hladnoće iz Sibira mogla bi pogoditi Sredozemlje. U takvoj situaciji došlo bi do razvoja Genovskih ciklona uz obilniji snijeg u unutrašnjosti Hrvatske, a bilo bi ga i uz obalu!

Sličan scenarij sinoć je predviđao evropski model ECMWF, o čemu smo pisali na našoj Facebook stranici:

Za razliku od sinoćnjeg izlaza, jutrošnji ECMWF predviđa premještanje glavne jezgre hladnog zraka zapadnije, prema Atlantiku. U tom slučaju hladan zrak pogodio bi sjever Poljske, Njemačke i Francuske te Veliku Britaniju, dok bi naši krajevi ostali pošteđeni jakog zahladnjenja.

 

Izvor

 

Shortlink: