Kultura: Promocija Biblioteke “XX VEK” u Banjaluci | Mixer portal

Kultura: Promocija Biblioteke “XX VEK” u Banjaluci

Promocija Biblioteke "XX VEK" u Banjaluci

 

Promocija Biblioteke “XX VEK” biće održana u subotu, 24. februara sa početkom od 12 časova u Kulturnom centru Banski dvor. Na promociji će prisustvovati Ivan Čolović, Dubravka Stojanović i Ivan Lovrenović.

Biblioteka XX vek jedina je edicija koja je preživjela raspad Jugoslavije. Sa radom je počela 1971. godine objavljivanjem svjetskih bestselera iz oblasti obrazovanja, antropologije, kulture, filologije i slično. U početku, u okvirima izdavačkih kuća BIGZ i Prosveta, a, potom za vrijeme i poslije zemljotresa jugoslavenske i srbijanske stvarnosti i njihovih tranzicija preživljava i opstaje kao samostalna edicija zahvaljujući ponekad i iracionalnoj borbi i želji Ivana Čolovića, njenog glavnog i odgovornog urednika.

Pojedina izdanja Biblioteke XX vek bila su među najprodavanijim knjigama u bivšoj Jugoslaviji, što govori o pravom odabiru autora, ali i o interesima i ozbiljnosti čitalačke publike u tadašnjoj Jugoslaviji. Neke od najprodavanijih knjiga bile su knjige Vladete Jerotića, Aleksandra Nila, Nikole Miloševića i drugih.

 

Biblioteka XX vek ugostila je autore kao što su Klod Levi Stros, Kliford Gec, Marija Todorova, Edvard Said, Erik Hobsbom, Bronislav Malinovski, Žak Atali, Rolan Bart i mnogi, mnogi drugi, te autori iz „jugosfere” kao što su Vladeta Jerotić, Igor Mandić, Miljenko Jergović, Mitja Velikonja, Ranko Bugarski, Ivan Lovrenović i mnogi drugi, te banjalučku autoricu Danijelu Majstorović.

Ivan Čolović je veliki srpski etnolog, antropolog, borac za ljudska prava i „borac protiv etničkog čišćenja kulture” te stoga djeluje i povezuje prostor „jugosfere”. Pored Herderove nagrade i francuske Legije časti za doprinos kulturi, Čolović je i za vrijeme ratnih sukoba neprestano bio antiratno angažovan, te je sa Filipom Davidom i Miladinom Životićem osnivač Beogradskog kruga.

Pored IVANA ČOLOVIĆA promociji će prisustvovati i DUBRAVKA STOJANOVIĆ, srpska istoričarka i IVAN LOVRENOVIĆ, sarajevski istoričar umjetnosti, kulturolog, književnik i putopisac.

 

 

Mixer portal

Shortlink: