Neaktuelno: Dokle više o Emiru, ako boga znate? | Mixer portal

Neaktuelno: Dokle više o Emiru, ako boga znate?

 

I eto po ko zna koji put u studiju neke od sijaset sarajevskih televizija, sa žalom u grlu i očima gosta kojeg intervjuisaše (a ne zove se Emir, nit’ u posljednje vrijeme ima bilo kakve veze sa njim) spomenu se Kusturica i njegovi arogatski istupi i neprilični odnos prema rodnoj grudi, to jest gradu Sarajevu.

Ovaj put u pitanju je gostovanje Gorana Bregovića na Face televiziji, čiji je vlasnik, nesumnjivo, jako cijenjen bh. novinar Senad Hadžifejzović. On, intervuišući slavnog rokera u svom jako gledanom Centralnom dnevniku, nije mogao a da ne skrene barem pet minuta priče o nikad prežaljenom Kusti. Kao da Brega više bilo kakve veze ima sa tim čovjekom i kao da tog proslavljenog frontmena Bijelog dugmeta nije imao šta pametnije da priupita.

Jeste da je Brega nekada davno bio dobar drugar sa poznatim režiserom i da su njih dvojica čak i kumovi, ali vidno je bilo da se čovjek smorio od priče o “kumašinu koji neće da se vrati kući”.

Uvijek isto: “Jeste l’ se čuli? Jeste l’ se vidjeli? Š'a mu je? Ko mu je? Dal’ mu je?….”

A Brega ko Brega stari lisac od svojih skoro sedamdeset ljeta, u početku se silio da nekim emotivnim žalom odgovari na pitanja o svom bivšem prijatelju, ali vidjelo se da mu ne ide, jer šta on ima sa tim da li će Kusturica voljet ili neće voljet glavni grad BiH, pa makar to bio i Emir kojeg je Sarajevo formiralo i kao ličnost i kao umjetnika (ako ga je ikada i formiralo). Kasnije se i on dao u cinizam, sarkazam i ironiju. Nije mu dugo trebalo, jer kad se o čovjeku koji nije tu priča, pa makar on bio i omraženi Emir, to se ne može drugačije nazvat nego tračarija, palamuđenje i prđenje u prazno.

I dokle više to prenemaganje i jaukanje za čovjekom kojeg zaboli ona stvar i za Bosnu i za Sarajevo. Njega u principu zabole ona stvar za cijeli svijet. I zar nekoga koji je svoju životnu filozofiju stopio u onu staru džibersku izreku “u se, na se, i poda se” uopšte i treba tjerati da cijeni domovinu, grad i narod iz kojeg je izmilio? Naravno da ne treba i da je nema nikakvoga smisla.

Uostalom, takvo prenemaganje može biti kontraproduktivno. Ono je slično cmizdrenju mladića koji se danonoćno smara pitanjem: “Zašto me cura ne voli, zašto me cura ne voli…? Ja sam tako lijep, pametan i šarmantan… a ona me opet ne voli???”, pa nakon nekog vremena izgubi samopouzdanje i krene loše misliti o sebi i pitati se da li je on baš toliko lijep i šarmantan kao što je mislio do tada i da li je zaslužio ljubav svoje nesuđene nevjeste.

Zato ljudi moji, pa makar bili i novinari, nemojte više o Kusturici ako nije u fokusu kamere ili pri mikrofonu vašeg diktafona, ako boga znate. Hvatajte ga po kamenim i drvenim gradovima, mokrim i suhim gorama, Kanovima i Oskarima, pa ga tamo cimajte za rukav da vam intervju dade, ali molim vas, prestanite više njegove bivše drugare i kumove pitat za Kustino bablje zdravlje. Pa šta više nije rečeno a da i vrapci na granama ne znaju.

..'bo vas više Kusturica i vi njega.

Piše: Erni

Shortlink: