Mixer intervju s Shamsom69 iz “Brkova”: “Nervozni poštar” je izvršio veliki utjecaj na nas | Mixer portal

Mixer intervju s Shamsom69 iz “Brkova”: “Nervozni poštar” je izvršio veliki utjecaj na nas

 

Foto: Boris Vezmar

 

 

Pank-folk bend BRKOVI osnovan je u Zagrebu prije petnaestak godina. Sve je popularniji u regionu, a njihove šaljive pjesme osvojile su publiku čak i u dijaspori. Povodom njihovog nastupa koji će se održati večaras, 3. februara u banjalučkom KSB-u, napravili smo ovaj intervju sa sa frontmenom benda Shamsom69.

 

Grupa Brkovi su učestili s nastupima u Banjaluci i rado ste vidjeni u ovom gradu. Ima li nešto što vam se posebno dopalo kada ste zadnji put bili ovdje, samo nemojte reži da su to ćevapi?

 

– Dopalo nam se to sto publika u klubu pjeva i prije izlaska na binu, znači da su željni svirke i koncerata. Što se tiče ostalog, malo toga mi nažalost vidimo osim kluba i hotela.

 

Da li mislite da su bend Brkovi postali popularniji i od samih brkova – znamo da je nošenje ovog muškog ukrasa ispod nosa postalo jako ”moderno”?

 

– Ako mislite na ove Movember akcije, mi s tim nemamo veze. Tesko je popularnost nekog benda mjeriti s dijelovima ljudskog tijela. Mislimo da su zenski atributi I dalje najpopularniji u tom sektoru.

 

Kako bi nazvali žanr muzike koju svirate?

 

– Mi sviramo onako kako najbolje znamo i taj stil smo nazvali Punkfolkwellness. Koliko smo moderni ne znamo, ali vjerovatno manje od Rihanne, a više od Atomskog Sklonista. Bitnije nam je da smo aktualni.

 

 

Pretpostavljam da vaš bend nije dobio naziv slučajno, te da vi na nekin način volite brkove kao modni detalj. Da li se desilo ikada da budete u nekom odnosu sa brkatom ženom?

 

– Ipak je bilo slučajno. To je bio nadimak tadašnjeg šefa našeg gitariste. Mislimo da to ime na kraju dobro opisuje ono sto sviramo. Današnje žene se redovno depiliraju, pa je teško reći koja nosi brkove. Brkate su i dalje samo naše stare tetke koje nam kuvaju ajvar.

 

Da li bi vam smetalo kada bi vaša bolja polovina nosila brkove?

 

– Da.

 

A sad da predjemo i na neka neozbiljnija pitanja. Šta je to što ljude privlači vašim koncertima, da li više promjesa panka u vašim pjesama ili ona ogromna zera narodnjačkog melosa koja je prisutna u vašem muzičkom opusu?

 

– Ovo pitanje je više za mlade filozofe i sociologe. Možda nekoga privlači način na koji sviramo folk ili uopće miješanje takvih opozitnih žanrova.

 

Da li ste sa svojim projektom išli smišljeno kako bi zbuni publiku, ili je to teklo spontano?

 

– Počeli smo svirati ovako jer nam je klasicni rock dosadio. Dalje se sve dogadjalo spontano.

 

 

Da li ste slušali Vatrogasce i Nervoznog pošatara i koliki je uticaj ta dva benda na vaš rad?

 

– Nervozni poštar je izvršio veliki utjecaj na nas. Bend je u početku i osnovan dijelom zbog tog utjecaja, ali vremenom je taj utjecaj slabio jer smo se razvijali u nekom drugom smjeru, formirajuci vlastiti stil.

 

Da li mislite da je preliv bosanskohercegovačkog stanovništva u Zagreb, koji se desio sredinom 90-ih uticao na ruralizovanje tog grada i koliko se muzička scena tog grada promjenila danas u odnosu na zlatne osamdesete i početak devedesetih.

 

– Oduvijek su ljudi odlazili u veće sredine u potrazi za boljim životom. To samo po sebi nije problem. Medjutim koliko su rat i privatizacija napravili štete na ovim prostorima to je strašno i nažalost nepovratno. Muzička scena bi se i bez toga promijenila, samo ne znamo na koji način. Možda se u osamdesetima više ulagalo u taj segment, ali mi to ne možemo usporedjivati jer smo tada bili djeca i nismo se time bavili.

 

Šta krasi, hrvatsku rok scenu danas. Koji su bendovi, po vašem,  stubovi te scene.

 

– Mi nismo dio te scene i ne razmišljamo puno o tome. Nemamo izdavača, tako da ne sudjelujemo u tim aktivnostima kao diskografske nagrade, okupljanja i slično. Kad upalite radio, najčesce čete ćuti Hladno pivo, Urbana, ili Vatru. Fali mladih bendova, bilo bi dobro da im se da više prilike, makar da nastupaju kao predgrupe stranim bendovima. Ovako uvijek isto, sve u krug.

 

 

Da li vam je iko pomogao oko popularizacije Brkova? Imate li menadžera ili neku izdavačku kuću koja stoji iza vas?

 

– Albume izdajemo sami, a najviše nam pomaže ekipa iz LAA agencije iz Zagreba. Oni su oraganizirali i naš dosad najveći samostalni koncert u zagrebačkom Domu sportova. Prepoznali smo jedni druge i zasad suradjujemo na obostrano zadovoljstvo.

 

Da li su Brkovi fenomen i da li mislite da ćete i u narednih deset godina uspjeti održati svoju popularnost?

 

– Vrijeme će pokazati. Nama je najvažnije da putujemo družimo se i pravimo što bolje pjesme.

 

 

Razgovarao: Erni

 

Shortlink: